IRT 3000

vsebina

Boljši nadzor nad potrošnim materialom

23.11.2017

Sistemi za izdajo blaga izboljšajo načrtovanje potreb, povečajo zanesljivost oskrbe in zmanjšajo izgube tudi do 50 odstotkov.

Digitalizacija in avtomatizacija v industrijskih obratih sta na pohodu. Sodobni izdajni avtomati skrbijo za dnevno oskrbo z orodji in osebno zaščitno opremo, obenem pa samostojno obnavljajo zaloge.

150715_nhm_hof_0168

Industrijska podjetja, ki želijo obdržati pregled nad porabo orodij in osebne zaščitne opreme (OZO) ter bolje načrtovati svoje prihodnje potrebe, vse pogosteje uvajajo sodobne avtomate za izdajo orodij. Delavci se prijavijo v računalniško krmiljeni sistem s kodo PIN, značko RFID, geslom ali prstnim odtisom, da se odpre predal oz. izdajno mesto z želenim artiklom. Odvisno od konfiguracije sistema morajo delavci dodeliti izdano blago stroškovnemu mestu, stroju ali nalogu, s tem pa je zagotovljena disciplina in večja transparentnost pri načrtovanju potreb. Sistemi, ki so zasnovani za delovanje 24 ur na dan in ne potrebujejo vzdrževanja, omogočajo organizacijo zanesljive in neprekinjene izdaje orodja ter osebne zaščitne opreme tudi pri večizmenskem delu in v dodatnih izmenah.

 

100-odstotni nadzor, manj izgub

Za optimalen izkoristek razpoložljivega prostora morajo biti sistemi za izdajo natančno prilagojeni zahtevam sistema in blaga. Omara za izdajo orodja GARANT Tool24 Smartline podjetja Hoffmann Group tako npr. omogoča prilagoditev višine in širine predalov individualnim potrebam kupcev. Novi sistem GARANT Tool24 PickOne združuje štiri različne velikosti predalov, ki jih lahko kupec sestavlja kot module. Za restriktivno upravljanje izbranih artiklov razreda C imajo sodobni sistemi za upravljanje orodij majhne predelke in predale, ki omogočajo tudi načrtovano izdajo posameznih artiklov. Ta t. i. posamezna izdaja omogoča stoodstoten nadzor nad potrošnim materialom. Delavcem se pred izdajo artiklov ni več treba prijaviti v sistem, saj imajo zaradi majhnih izdajnih predalov le zelo omejen dostop do posameznih izdelkov. Sistem omogoča tudi natančen nadzor nad zalogo klasičnih artiklov razreda C: izkušnje pri kupcih podjetja Hoffmann Group so pokazale, da je s posamezno izdajo mogoče zmanjšati izgube npr. pri zaščitnih rokavicah ali čepkih za zaščito sluha tudi do 50 odstotkov. Če naj sistem za posamezno izdajo hrani tudi težke artikle, kot so npr. orodja iz karbidne trdine, mora biti zasnovan za zelo velike obremenitve. Nekateri sistemi za upravljanje orodij lahko tako nosijo tudi do eno tono.

 

Popolna opremljenost

Da ima izdajni avtomat na zalogi vedno pravo količino orodja in OZO, so sodobni sistemi za upravljanje orodij opremljeni z vmesnikom za povezavo s sistemom ERP proizvodnega podjetja. Tako omrežen sistem za izdajo orodja lahko ob minimalni zalogi obvesti nabavo in oddelek za disponiranje, naročilo za obnovitev zaloge pri dobavitelju pa se odda samodejno za optimalno oskrbo izdajnega sistema. Pri izbiri novega izdajnega avtomata je treba upoštevati, ali se bo sistem uporabljal skupaj z drugimi izdajnimi avtomati ali bo priključen na enotno krmilno enoto ali pa bo sam deloval kot krmilni sistem. Ne le v velikih proizvodnih obratih deluje vzporedno več izdajnih avtomatov, tudi v manjših podjetjih se lahko splača postavitev več sistemov na različnih lokacijah.

 

Krajše poti, večja učinkovitost, zadovoljni delavci

Vse prednosti popolnoma avtomatizirane izdaje orodij izkoriščajo tudi v proizvodnem obratu podjetja DB Fahrzeuginstandhaltung GmbH v Neumünstru. Vodstvo podjetja si je za cilj zastavilo organizacijo neprekinjenega dostopa do orodja za približno 500 zaposlenih, ki delajo v treh izmenah, in občutno skrajšanje s tem povezanega dela pripravljalnega časa. Delavci so prej namreč porabili kar precej časa za prenašanje orodij po več proizvodnih halah.

Z uvedbo inovativnega sistema za upravljanje orodij so v podjetju optimizirali delovne procese tako, da so skrajšali pripravljalni čas in zagotovili neprekinjen dostop do orodij, obenem pa se je tudi povečalo zadovoljstvo zaposlenih. V tovarni v Neumünstru že dolgo uporabljajo sistem za izdajo orodja GARANT Tool24 Smartline. Ta sistem olajša oskrbo z orodji, še posebej v nočni izmeni, ko je oddelek za izdajo orodja zaprt. Delavcem so na voljo robustne omare z do 90 predali. Programska oprema omogoča hitro iskanje želenih artiklov s skenerjem, po ključnih besedah ali po številkah artiklov. S sistemi GARANT Tool24 Smartline so se seznanili na spletnem mestu in v informativnih gradivih Hoffmann Group, kakor tudi v pogovorih s pristojnim področnim vodjem prodaje. Odgovorne in druge osebe, vključene v proces odločanja, pa je dokončno prepričal obisk podjetja Krones, ki že dalj časa uspešno uporablja več sistemov za upravljanje orodja Hoffmann Group.

 

Sistemi za upravljanje orodij tako ne prinašajo le prihranka časa pri izdaji potrošnega materiala, kot so orodja in osebna zaščitna sredstva, ter zmanjšanja izgub pri artiklih razreda C, temveč tudi večjo fleksibilnost pri delovnem času in digitalizaciji za podporo procesom.

ar©tur 2016