IRT 3000

vsebina

V enem letu 20 slovenskih podjetnic do novih podjetij

07.12.2017

Na zaključnem dogodku projekta WE Inspire: Podjetnice navdihujejo! je 20 podjetnic prejelo diplome za uspešno zaključen program, v katerem so v enem letu razvijale svoje podjetniške ideje in prejele potrebno podporo ter znanja za njihovo uresničitev v obliki nastanka podjetja.

WE Inspire – podjetnice navdihujejo:Tri najboljše prejmejo finančno nagrado, vsaka v višini 5.000 ameriških dolarjev; najboljših 10 pa nadaljnjo enoletno podporo v podjetniških skupinah CEED-a.

Skupinska podjetnic_Foto Janez Kotar

WE Inspire: Podjetnice navdihujejo! so kot okolje izobraževanja in podpore za uresničevanje podjetniških idej predvsem tistih žensk, ki jim podjetništvo lahko predstavlja priložnost, letos vzpostavili podjetniška mreža CEED Slovenija skupaj z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji in sodelujočimi partnerji. Med več kot 100 prijavljenimi so izbrali 24 podjetnic, takrat še večinoma brez ustanovljenih podjetij, in jih od januarja do decembra peljali skozi program podjetniških delavnic, ki ga je danes uspešno zaključilo 20 udeleženk.

Ob zaključnem dogodku je Nj. Eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji povedal: »Na veleposlaništvu ZDA smo ponosni, da smo letos sodelovali s podjetniško mrežo CEED Slovenija v programu WE Inspire. Zbrali so raznoliko, izjemno skupino podjetnic, ki so šele na začetku svoje karierne poti, pomagali razvijati njihove veščine in spodbuditi uresničitev njihovih zamisli v nadaljnje korake ter ustvarili vzdržno podporno okolje. Podjetništvo je močna gospodarska sila, ki lahko izboljša življenja in pomaga posameznikom doseči ekonomsko neodvisnost. Delo udeleženk letošnjega programa je nadvse navdihujoče – spomni nas, da če sanjamo, lahko sanje tudi uresničimo.«

Barbara Bregar Mrzlikar, direktorica podjetniške mreže CEED, pa je poudarila pomen podjetniške podpore za uresničevanje podjetniških idej: »Podjetnice WE Inspire so v skupini dobile potrebno podporo, da so njihove ideje prerasle v podjetja. Zgradile so svojo poslovno mrežo tudi v celotni CEED skupnosti, saj smo jih skozi leto povezovali na naših mreženjskih dogodkih in mednarodni konferenci. Dobile so znanje in izkušnje, zgradile network in predvsem stale druga ob drugi pri premagovanju podjetniških izzivov. Ravno vzpostavljanje pristnih odnosov je tisto, za kar si v CEED-u prizadevamo – ko podjetnik najde pravo okolje, je marsikatero idejo možno uresničiti. Ta skupina je to dokazala.«

Kdo so tri najboljše?
Željka Bohar, Barbara Šamperl in Sara Zavernik so podjetnice, ki so po izboru komisije izkazale največji potencial in najbolj perspektivno poslovno idejo v celoletnem programu We Inspire: Podjetnice navdihujejo! Komisijo izbora so sestavljali strokovnjaki za financiranje malih podjetij, predstavniki Veleposlaništva ZDA in podjetniške mreže CEED, ki je svoj izbor utemeljila na poslovnih vidikih podjetniških predstavitev udeleženk: verjetnosti uspeha in možnosti za rast podjetja, razvoja in rasti podjetnic in njihovih poslovnih idej skozi celo leto trajanja programa ter verjetnega prihodnjega vpliva, tudi z vidika družbenega vpliva podjetja.

Od ljubiteljske do profesionalne slaščičarke
Željka Bohar je bila od otroštva ljubiteljska slaščičarka. O poklicni karieri v slaščičarstvu je začela razmišljati, ko je leta 2015 nenadoma izgubila službo v marketingu. Ustvarila je blagovno znamko Torterija. Z udeležbo v programu We Inspire: Podjetnice navdihujejo! se je iz obrtnice prelevila v podjetnico. »Iz 'navadne' pekovke domačih tort sem postala profesionalna ustvarjalka, razvijalka receptur in glavna iniciatorka sodobnih trendov v slovenskem slaščičarstvu,« opisuje razvoj svoje ideje in podjetniške poti. Ukvarja se s cateringom, slaščičarstvom, razvojem receptov in izdelkov ter izobraževanjem profesionalcev, kot tudi gurmanskih navdušencev. Predvsem pa želi svoje sladke izdelke dobavljati hotelom in restavracijam. Odločila se je uresničiti še svojo dolgoletno željo – ustanoviti Slaščičarsko akademijo v Ljubljani.

V življenju ni ovir
Barbara Šamperl se je vključila v program, ker je želela ponuditi vadbo za gibalno ovirane in je potrebovala usmeritve, kako se tega lotiti. Ker se je prepričala, da ima njena ideja potencial in ker je pridobila podjetniške veščine, je oktobra letos tudi ustanovila podjetje Plan Be, v okviru katerega tudi že izvaja vadbe za gibalno ovirane osebe. Prirojena cerebralna paraliza je v življenju ne ovira, kar nekaj let je profesionalno plesala standardne in latinskoameriške plese. »PLAN BE se je rodil kot odgovor na vprašanje, ki sem si ga postavila po končani plesni tekmovalni karieri. Sprememba življenjskega stila, urnika in dnevnih 'obveznosti' so v meni sprožali občutke, s katerimi sem se težko spopadala. In sledilo je logično vprašanje, kako naprej, ko pa ne plešem več, ali imam PLAN BE in kdo pravzaprav sploh sem,« pravi Šamperl. Njen PLAN BE je še kako živahen: z njim ozavešča gibalno ovirane, pa tudi splošno javnost, o pomenu in pomembnosti vadbe za bolj kakovostno življenje; svetuje staršem oseb s cerebralno paralizo in izvaja delavnice Telovadimo z Barbaro za vrtce ter osnovne šole.

Modni klobuki, izdelani na temeljih tradicije
Sara Zavernik je svojo energijo in ljubezen do klobukov prelila v blagovno znamko The Blonde Bliss brand. »V ozadju stoji klobučar z 90-letno tradicijo in certifikatom slovenskega rokodelstva, s katerim skupaj iščeva ideje za modernizacijo obrti, ki se ponovno prebuja in po kateri trg hrepeni,« pravi Zavernik. V novoustanovljenem podjetju AZA se posveča izdelavi kakovostnih, unikatnih ter ročno narejenih klobukov po naročilu, po katerih posegajo kupci, ki si želijo biti drugačni in unikatni. Po zaključenem programu We Inspire ugotavlja, da je bolj zagnana, vztrajna, osredotočena in uspešnejša. Čeprav večinoma dela po naročilu, pa so na voljo tudi kolekcije. Zadala si je cilj, da bo prodrla na tuje trge ter da bo njena blagovna znamka postala prepoznana po ročno izdelanih klobukih doma in v svetu.

Uresničevanje podjetniške ideje za deset najuspešnejših
Tri najboljše so bile poleg finančne nagrade s strani ameriške ambasade, nagrajene tudi z nadaljnjim enoletnim članstvom v CEED-ovih podjetniških skupinah. Tam se jim bo pridružila tudi preostala sedmerica najbolj perspektivnih kandidatk: Mojca Cvetek, Barbara Drev, Magdalena Fabčič, Lea Hrovat, Urška Repnik, Sofia Ristič in Eva Štrukelj. Več o njihovih podjetniških zgodbah v priponki.

Več o programu ˈWE Inspire: Podjetnice navdihujejo!ˈ
Program pobude WE Inspire: Podjetnice navdihujejo! je bil zasnovan predvsem za ženske, ki jim podjetništvo lahko predstavlja priložnost: mlade iskalke prve zaposlitve, ženske, ki ostanejo nezaposlene po koncu porodniškega dopusta, osebe z invalidnostjo, pripadnice različnih narodnostnih skupnosti in manjšin ter priseljenke.

Program je nastal v sodelovanju s partnerji: CEED, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Sloveniji, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, CenterKontura, Človekoljubno dobrodelno društvo UP Jesenice, Slovenska Filantropija, Zavod RS za zaposlovanje, Sklad05 – ustanova za družbene naložbe, SKUP – Skupnost privatnih zavodov, Lokalna razvojna fundacija za Pomurje in Društvo za razvijanje prostega dela Novo mesto.

Več o pobudi We Inspire: http://ceed-slovenia.org/we-inspire/.

 

ar©tur 2016