IRT 3000

vsebina

IRT3000 106/2020

Ah, ta krivulja učenja

Posameznik se z izrazom krivulja učenja najpogosteje prvič sreča v srednji šoli. A v življenju ga ta spremlja ves čas, od nas samih pa je odvisno, kakšne oblike bo. Krivuljo učenja, ki jo na abscisni osi opredeljuje količina učenja, na ordinatni osi pa učni učinek, je moč enostavno preslikati v naš delovni ali zasebni vsakdan.  

Uvodnik IRT3000 106.pdf

Vsebina

10

Vlada v okviru delovnega obiska na Koroškem obiskala Fakulteto za tehnologijo polimerov

V okviru obiska vlade na Koroškem smo oktobra na Fakulteti za tehnologijo polimerov gostili predsednika Vlade Republike Slovenije gospoda Janeza Janšo ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec in ostale člane delegacije, ki smo jim med drugimi predstavili tudi naš laboratorij.

Vlada v okviru delovnega obiska na Koroškem obiskala Fakulteto za tehnologijo polimerov.pdf

 

1
17

Navdihujoča + strastna + vključujoča + odprta + dinamična + odlična = sodobna proizvodnja

Med tehnološko zamislijo in trženjskim uspehom je pogosto treba prehoditi »dolino smrti«. Ali pa tudi ne. Evropska unija je stremela h krepitvi inovacijske zmogljivosti držav članic in v ta namen leta 2008 vzpostavila Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo EIT. Neodvisni inštitut ponuja inovatorjem in podjetnikom opolnomočenje za razvoj globalnih rešitev družbenih izzivov. Z udejanjanjem prebojnih idej skupaj soustvarjamo gospodarsko rast in odpiramo nova, kvalificirana delovna mesta. 

Navdihujoča + strastna + vključujoča + odprta + dinamična + odlična = sodobna proizvodnja.pdf

ZNPA6B5
36

Trije razlogi, zakaj je avtomatizacija tako pomembna po izbruhu covida-19

Vodstva podjetij v teh težkih časih uveljavljajo različne ukrepe za ohranitev stabilnosti operacij in zagotavljanje varnosti svojih zaposlenih. Nobenega dvoma ni, da je eden od najučinkovitejših ukrepov avtomatizacija, uporaba sodelovalnih robotov pa je lahko rešitev za problem širjenja pandemije v tovarniških okoljih. Nastopil je čas, da spremenimo način razmišljanja o tem, kako lahko najbolj pametno in varno izkoristimo delovno silo. Glavno vlogo pri tem bo odigrala avtomatizacija.

Trije razlogi, zakaj je avtomatizacija tako pomembna po izbruhu covida-19.pdf

 

OnRobot_gripperek
60

Creo, sedmič

V družbi PTC so razvili nov programski paket Creo 7.0, mi pa smo si ogledali sedem ključnih novosti, ki jih ta prinaša.Creo je rešitev za 3D-računalniško podprto načrtovanje, ki podjetjem pomaga hitreje načrtovati boljše izdelke. V že sedmi različici je še več poudarka na tem, kako poenostaviti in pohitriti razvoj, tudi s ponovno uporabo preteklih dizajnov in/ali gradnikov, ter izdelke pripraviti za proizvodnjo. 

Creo, sedmič.pdf

 

GTO 2
98

Kupec naj bo pozoren na skrivnosti popravil in menjav hidravličnih komponent

V 18. delu Šole vzdrževanja hidravličnih naprav smo obravnavali prevare in goljufije, ki se lahko dogajajo na področju vzdrževanja hidravličnih sistemov. A če poznamo pasti in imamo znanje, se lahko obvarujemo takim nevšečnostim. Najprej se soočimo z okvaro in izločimo najočitnejše vzroke. Preden pokličemo strokovnjaka, preverimo najosnovnejše možne vzroke. To nam ne vzame veliko časa, a prihrani nam lahko veliko denarja. Zelo pomembno je, da se iskanja napak lotimo s hidravlično shemo in ustrezno merilno opremo.

Kupec naj bo pozoren na skrivnosti popravil in menjav hidravličnih komponent.pdf

2
116

Hitro, fleksibilno in vrhunske kakovosti

Gasilci po vsem svetu uporabljajo gasilska vozila proizvajalca Rosenbauer Karlsruhe GmbH & CO. KG. Mednarodno tehnološko vodilno podjetje, ki proizvaja gasilska vozila z lestvami, zaupa podjetju Carl Cloos Schweisstechnik GmbH na področju avtomatiziranega varjenja. V podjetju Rosenbauer uporabljajo tri robotske sisteme QIROX za varjenje različnih elementov lestev gasilskih vozil. S prehodom na tehnologijo avtomatiziranega varjenja se podjetje bolj fleksibilno odziva na zahteve kupcev, ustvarja časovne prihranke tako pri varjenju kot tudi pri drugih procesih in dosega odlične rezultate varjenja.

Hitro, fleksibilno in vrhunske kakovosti.pdf

3

Seznam oglaševalcev v 106. številki revije IRT3000

ABB d.o.o.
ABC MAZIVA, d.o.o.
ADD ProS d.o.o.
ANNI d.o.o.
ARBURG GMBH + CO KG
AUDAX d.o.o.  
BECKHOFF AVTOMATIZACIJA d.o.o.
CELJSKI SEJEM d.d.
ČASNIK FINANCE, d.o.o.
DATA COM., d.o.o.
ELEKTROSPOJI d.o.o., Ljubljana
ENERGETIKA - MARKETING, d.o.o.
FANUC ADRIA d.o.o.
FUCHS MAZIVA LSL d.o.o.
HALDER d.o.o.
Heinrich Kipp GmbH
HENNLICH d.o.o.
Hoffmann d.o.o.
HSTEC d.d.
ICM d.o.o.
IND MEDIA d.o.o. Beograd
INOTEH d.o.o.
ITS d.o.o. Ljubljana
KMS, d.o.o.
KOČEVAR, d.o.o.
KUKA CEE GmbH
LCR d.o.o.
LOTRIČ d.o.o.
MEDIADE d.o.o.
MINITEC D.O.O.
MURRELEKTRONIK GMBH
Olma d.o.o.
OnRobot A/S
PILIH d.o.o.
PROFIDTP d.o.o.
RD PICTA TEHNOLOGIJE, d.o.o.
RÖSLER OBERFLÄCHENTECHNIK GMBH
Stäubli Systems, s.r.o., Pardubice, Češka Republika - Podružnica Ljubljana
TEHNOPROGRES d.o.o.
TIPTEH, d.o.o.
TME Slovakia, s.r.o.
TOPOMATIKA d.o.o.
TRGOSTAL-LUBENJAK d.o.o.
TROAKS d.o.o.
UL FS
VIAL AUTOMATION d.o.o.
VIRS, d.o.o.
voestalpine High Performance Metals International GmbH

ar©tur 2021