IRT 3000

vsebina

Najava nove revije

 IRT3000-slo-91-92-naslovnica

Julij-Avgust 2019  

ORODJARSTVO IN STROJEGRADNJA

PROIZVODNJA IN LOGISTIKA

Aplikacije dodajalne proizvodnje v orodjarski industriji

NajavaZa91-1Ne, dodajalna proizvodnja še dolgo ne bo nadomestila serijske proizvodnje. Vendar lahko, kot podporna tehnologija drastično izboljša proces izdelave orodij, kar izboljša učinkovitost proizvodnje. Že nekaj let se veliko govori o motilnih inovacijah in tehnologijah. Številni trendi naj bi za vedno spremenili izdelovalno industrijo. Pametna proizvodnja, digitalizacija, industrija 4.0 in v zadnjem času tudi 5G lahko motijo dosedanji način dela. Težava je v tem, da nihče ne more resnično potrditi, ali je tehnologija uspešna ali ne.

Avtomatizacija proizvodnje v livarni Titan

NajavaZa92-1V Livarni Titan, kjer so specializirani za proizvodnjo in obdelavo ulitkov, je bil način dela pred avtomatizacijo proizvodnje predvsem ročno brušenje ulitkov na kolutnih brusih in ročna strega CNC-stružnic. Zaradi zelo težkega dela pri brušenju ulitkov so se v livarni odločili za uvedbo robotskih celic za brušenje ulitkov  

 • Oblikovanje lomilcev odrezkov
 • Kaj je CAD/CAM
 • Prenovljen stroj za več prostora in večjo prilagodljivost
 • SCHUNK v svoje proizvodne zmogljivosti vlaga 85 milijonov evrov
 • Pregled PCB površinskih napak
 • Modularni sistem za ročno neposredno vpenjanje obdelovancev v širokem razponu uporabnosti
   

NEKOVINE

SPAJANJE, MATERIALI IN TEHNOLOGIJE

Trendi pri tehnologijah in materialih za injekcijskobrizganje v avtomobilski industriji svetlobne opreme

NajavaZa91-2Z razvojem električnih vozil, uporabo LED-izvorov in nenehnih pritiskov po znižanju stroškov so se na trgu svetlobne opreme za avtomobile začele dogajati drastične spremembe. Kompleksnost in zahteve izdelkov iz leta v leto naraščajo ter zahtevajo nove inovativne pristope k snovanju in izdelavi izdelkov. Uporaba novih materialov, novih tehnologij in postopkov izdelave je nuja za preživetje na globalnem trgu. V članku bo predstavljena primerjava med tipični izdelki v industriji svetlobne opreme nekoč, danes in v prihodnosti, trendi pri razvoju izdelkov ter trendi pri razvoju termoplastičnih materialov, tehnologij in postopkov.

Filtracija proizvodnih prostorov na ključ

NajavaZa92-2Podjetje Kemper je predstavilo novo serijo stolpov za filtracijo in pripravo zraka imenovano  CleanAirTower«. Sistem je namenjen za prezračevanje vseh prostorov za manjša podjetja. Primeren je za uporabo, kjer se pojavljajo manjše in srednje količine dimnih plinov. Sistem je vezan v oblak, zato omogoča dostop do vitalnih podatkov o delovanju tudi na daljavo. Kemper priporoča uporabo sistema kot dodatek k sistemu za lokalno odsesavanje.
.  

 • Novi elementi za lažjo konstrukcijo orodij Meusburger
 • Biorazgradljivi materiali narejeni v Sloveniji
 • Nove tople šobe podjetja HRS
 • Mobilne aplikacije s področja varjenja
 • Milanski sejem v znamenju preoblikovanja in varjenja s sejmom »LAMIERA«
 • Glava za FSW varjenje kot nadgradnja CNC-stroja
   

NAPREDNE TEHNOLOGIJE

VZDRŽEVANJE IN TEHNIČNA DIAGNOSTIKA

Evropa z razvojem baterij osvaja svet

NajavaZa91-3Evropska komisija je podprla svoje industrijske prvake v boju na globalno prevlado v verigi vrednosti sektorja baterij. Baterije postajajo ključni strateški sektor za izpolnjevanje mobilnosti v prihodnosti in dekarbonizacije ekonomije. Zveza, v katero se je priključila tudi Slovenija postaja pomembno evropsko preskuševališče industrijske politike prihodnosti. Sočasno so v Bruslju vzpostavili novo evropsko platformo za tehnologijo in inovacije baterij, ki bo združevala vire zasebnih in javnih akterjev ter povezovala industrijske in raziskovalne interesne skupine.

Osnove odpravljanja okvar znotraj hidravličnih sistemov

NajavaZa92-3V prihodnji številki revije IRT3000 bomo predstavili, kako se sistematično lotimo odpravljanja okvar znotraj hidravličnih sistemov. Zelo pomembno je vedeti. kaj posamezne znanilke okvar pomenijo. Ko iščemo napake v hidravličnem sistemu, se moramo zavedati naslednjega: črpalka ustvarja pretok, a ni tlaka, upor proti pretakanju ustvarja tlak, pretok hidravlične kapljevine vpliva na hitrost aktuatorjev, tlak določa silo (hidravlični valj) oziroma moment (hidravlični motor), kapljevina pod tlakom vedno najde najkrajšo in najlažjo pot …  

 • Evropske države podprle partnerstvo tehnologij verižnih podatkovnih blokov
 • S perovskitsko sončno celico nad silicij
 • Elektrika iz brezžičnih omrežij
 • Mala šola mazanja
 • Novosti na področju tehnične diagnostike
 • Metode čiščenja v proizvodnji  

 

 

 

Napovednik za 91-92

ar©tur 2016