IRT 3000

vsebina

Izbor Tovarna leta 2018 Prvo podelitev nagrade tovarna leta bo 10. oktobra gostil Iskratel

16.08.2018

Prvo nagrado tovarna leta bo Časnik Finance najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelil v družbi vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije, ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta.

180816-1Udeleženci dogodka ob prvi podelitvi nagrade tovarna leta – ta je brezplačen, prijave nanj pa na Časniku Finance že sprejemamo (https://tovarna.finance.si/dogodek) – si bodo 10. oktobra popoldne lahko ogledali tudi proizvodnjo družbe Iskratel, ki bo dogodek gostila in ki ne sodeluje v izboru za nagrado.

S projektom Tovarna leta (https://tovarna.finance.si), ki smo ga na Časniku Finance začeli novembra lani, predstavljamo dobre prakse proizvodnih podjetij ter poudarjamo pomen slovenskih tovarn za blaginjo Slovenije in vodilnih ljudi v proizvodnji za dosežene gospodarske rezultate.

Odzivi na projekt so nad pričakovanji

»Odzivi na projekt Tovarna leta so med proizvodnimi podjetji, predvsem pa med tistimi, ki so dobavitelji na področju proizvodnje, nad našimi pričakovanji. Po mojem mnenju zato, ker česa podobnega v našem prostoru ni. Naš projekt namreč celostno obravnava proizvodnjo, proizvodne procese, izpostavlja strokovnjake in se ne omejuje zgolj na tehnično področje,« je na vprašanje, kako smo v Časniku Finance zadovoljni z razvojem projekta, odgovorila Monika Klinar, direktorica nišnih projektov na Časniku Finance in vodja projekta Tovarna leta.

Pripomoči želimo k zvišanju dodane vrednosti

V sodelovanju s podjetjem KPMG poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta, in ob pomoči neodvisne strokovne komisije na Časniku Finance izbiramo tudi najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji ‒ tovarno leta.

V zahtevni tekmi za nagrado tovarna leta – razpis je bil odprt za vsa proizvodna podjetja, ki poslujejo z dobičkom – letos sodeluje 14 podjetij iz različnih dejavnosti. Največ jih prihaja iz kovinskopredelovalne in elektroindustrije, med njimi so tako srednja kot velika podjetja.

»S širjenjem znanj in tekmovanjem Tovarna leta želimo pripomoči k zvišanju dodane vrednosti v Sloveniji, s čimer bomo živeli bolje prav vsi.« Tako je Peter Frankl, direktor in urednik Časnika Finance, odgovoril na vprašanje, kakšen pečat želijo Finance s projektom Tovarna leta pustiti v poslovni in proizvodni javnosti. 

180816-11Na dogodku ob podelitvi nagrade tudi ogled proizvodnje družbe Iskratel

Udeleženci dogodka ob prvi podelitvi nagrade tovarna leta – ta je brezplačen, prijave nanj pa v Časniku Finance že sprejemamo (https://tovarna.finance.si/dogodek) – si bodo 10. oktobra popoldne lahko ogledali tudi proizvodnjo družbe Iskratel, ki bo dogodek gostila in ne sodeluje v izboru za nagrado.

Ogled Iskratelove proizvodnje bo sledil predstavitvi dobrih praks in naprednih tehnologij v proizvodnji finalistov, ki jih je med 14 podjetji do konca avgusta izbrala družba KPMG poslovno svetovanje, in pogovoru s komisijo, ki bo vsakemu finalistu postavila nekaj podrobnejših vprašanj.

Do pet finalistov bo v svojih predstavitvah povzelo, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje - tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje - in tako naprej, uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce, povečati uspešnost poslovanja podjetja …

Proizvodnja ESM v Iskratelu

Lani je skupina Iskratel z več kot 900 zaposlenimi ter s proizvodnimi centri in lokalno navzočnostjo v več kot 30 državah ustvarila 89 milijonov evrov prihodkov in 3,5 milijona evrov čistega dobička, v raziskave in razvoj pa vložila 11,7 milijona evrov.

V krajnski družbi so o svoji proizvodnji povedali: »Beseda proizvodnja v sodobni IKT-industriji že dolgo ni to, kar si predstavljamo kot klasično proizvodnjo izdelkov. Tudi v podjetju Iskratel proizvodnja ne pomeni zgolj opremljanja elektronskih vezij. Daleč od tega. Proizvodnja v Iskratelu je delovno področje, tako imenovano Electronic Manufacturing Services ali kar EMS. Tam izvajamo storitve načrtovanja, produkcije, testiranja, lakiranja, integracije (sestave), pakiranja, logistike in poprodajne podpore za najrazličnejše industrije. Za uporabnike telekomunikacijske opreme, industrijske elektronike, merilne opreme, avtomatizacijskih sistemov, avtomobilske elektronike, gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike.«

Prihodnje leto bo podelitev nagrade v podjetju, ki bo na dogodku v Kranju 10. oktobra s predstavitvijo svojih dobrih praks in naprednih tehnologij v proizvodnji najbolj prepričalo strokovno komisijo.

Ta bo zmagovalca, prejemnika nagrade tovarna leta 2018, izbrala medtem, ko si bodo udeleženci dogodka ogledovali Iskratelovo proizvodnjo, in zatem pred zbranimi udeleženci razglasila svojo odločitev.

Kdo so člani strokovne komisije

Strokovno komisijo za nagrado tovarna leta vodi Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo, njeni člani pa so še Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana.

Pri prihodnjem izboru v letu 2019 se bo članom komisije pridružil še prvi prejemnik nagrade tovarna leta 2018.

www.tovarna-leta.si

ar©tur 2016