IRT 3000

vsebina

SunContract povezuje blockchain in obnovljive vire energije

14.09.2018

Na največjem evropskem energetskem in solarnem dogodku InterSolar 2018 v Münchnu se je svetovni javnosti predstavila prva in trenutno edina inovativna rešitev na svetu – slovenska platforma SunContract, ki že danes podpira izvajanje EU Direktive o obnovljivih virih energije na področju samooskrbnih energetskih skupnosti na lokalnem in državnem nivoju.

180902-5SunContract je platforma za trgovanje z električno energijo, ki neposredno povezuje proizvajalce energije in potrošnike v energetski bazen, ki temelji na pametnih pogodbah. Razvoj platforme se je začel pred dvema letoma z razvojem poslovne ideje, ki ji je sledilo zbiranje sredstev na globalnem trgu. Njeni ustvarjalci so zbrali dva milijona ameriških dolarjev za razvoj platforme SunContract P2P, svojevrstne transparentne tržnice za električno energijo. Ta predstavlja stičišče potrošnika in proizvajalca električne energije. Platforma omogoča nov način trgovanja z obnovljivimi viri energije, saj povezuje obnovljive vire energije ter usklajuje ponudbo in povpraševanje na maloprodajnem trgu.

»Platformo smo predstavili več kot stotim ključnim predstavnikom iz energetskega sektorja, vključno s predstavniki Evropske komisije in vodilnimi predstavniki SolarPower Europe,« je poudaril Gregor Novak soustanovitelj in direktor platforme SunContract ter izpostavil, da so izkoristili priložnost za osebno predstavitev projekta in načrtovanih inovacij tudi podpredsedniku Evropske komisije za energetsko unijo Marošu Šefčoviču.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov in energetika
Nove tehnologije, omejenost določenih virov energije in trajnostno naravnano okolje prinašajo, v skladu z Direktivo za obnovljive vire energije, korenite spremembe tudi na trg električne energije, v katerega je vpeto prav vsako gospodinjstvo, podjetje. Ključno je, da tehnologija potrošniku v vsakem trenutku omogoči pregled nad porabo, kar lahko pri potrošnikih vpliva na prilagoditev porabe električne energije. »Naša platforma s tehnologijo blockchain omogoča razvoj progresivnih tehnologij, ki prinašajo popolnoma nove storitve pri trgovanju z električno energijo. Platforma, ki je zaživela aprila 2018, že danes ponuja to, kar želi doseči Direktiva za obnovljive vire energije, in sicer samooskrbne energetske skupnosti na lokalni in državni ravni. Prav zato je zanimiva ne le za slovenske odjemalce, temveč širše. Prek platforme lahko gospodinjstva in podjetja med seboj trgujejo na način, da uporabniki sami določajo nakupno in prodajno ceno električne energije,« je dodal Novak.

Platforma je živa, saj jo razvijalci redno nadgrajujejo s ciljem ponuditi uporabnikom ne le cenovno ugodno, temveč tudi pozitivno uporabniško izkušnjo. Platforma ima trenutno za velikost povprečne slovenske vasi uporabnikov, njeni snovalci pa do konca leta 2018 načrtujejo povečanje števila uporabnikov na nivo povprečnega slovenskega mesta. V prihodnje načrtujejo prodor tudi na mednarodni energetski trg v EU in po svetu.

https://suncontract.org/

ar©tur 2016