IRT 3000

vsebina

Na področju gospodarskega sodelovanja še rezerve

17.09.2018

Na mednarodnem gospodarskem forumu Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki so ga pripravile obrtne in gospodarske zbornice vseh treh držav, resorna ministrstva, poslovni klubi in podjetja, so danes v okviru 51. MOS spregovorili o možnostih in priložnostih za gospodarsko sodelovanje med tremi državami v prihodnje.

180916-1Forum so pripravili z namenom izboljšanja gospodarskega oziroma podjetniškega povezovanja in sodelovanja med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo, državami, ki imajo izkušnjo nekdanjega skupnega trga. Sodelujoči, vključno z uvodnimi govorci, med katerimi je bil tudi predsednik OZS Branko Meh, so vsi po vrsti izrazili prepričanje, da so trgi nekdanje skupne države trgi poslovnih priložnosti v prihodnje. Meh je med drugim dejal: »Dogodki, kot je današnji forum, so za slovensko gospodarstvo izjemno pomembni. Predvsem za to, da ponovno navežemo tesnejše sodelovanje s trgi, ki so bili za slovensko gospodarstvo  ključni v preteklosti.  Kljub temu, da je sodelovanje slovenskih in srbskih ter hrvaških obrtnikov in podjetnikov zadovoljivo, menim, da je na področju gospodarskega sodelovanja še veliko možnosti in priložnosti. Da bi jih lahko izkoristili, pa mora temu večji pomen dati tudi politika.«

Udeleženci foruma so slišali analizo makroekonomskega položaja Slovenije, Hrvaške in Srbije, spoznali so posebnosti statusno-pravnih ureditev podjetij v teh državah, se seznanili s projektom Master 5, ki odgovarja na težave obrtnikov in podjetnikov s pomanjkanjem primernega kadra, ter podrobneje spoznali gospodarstvo Republike Srbije, ki je letošnja država partnerica MOS.

Sklepni del foruma je bil namenjen okrogli mizi Poslovanje od Ljubljane do Beograda – podobnosti, razlike in izzivi, na kateri so sodelovali podjetniki iz vseh treh držav; Anton Papež iz podjetja Interenergo, Mojca Andolšek iz podjetja FerroČrtalič, Irena Jakša Zupančič iz podjetja Ascaldera, dr. Saša Muminović, predsednik SLO-CRO poslovnega kluba, dr. Mirza Šabić, predsednik Obrtničke komore Zagreb, Nemanja Starović, direktor RRA Bačka in Matej Šošterič iz podjetja Com Trade. Večina sodelujočih ima izkušnje s poslovanjem v Sloveniji, Srbiji in/ali na Hrvaškem, prav vsi pa so na okrogli mizi izrazili prepričanje, da so na omenjenih trgih še rezerve na področju gospodarskega poslovanja. Poleg tega so spregovorili o izkušnjah in priložnostih ter predstavili aktualne okoliščine, ki prednje postavljajo številne izzive s področja kadrovanja, administracije, ustanavljanja podjetij, internacionalizacije in drugih.

http://www.ozs.si

ar©tur 2016