IRT 3000

vsebina

TPV stavi na inteligentne karoserije

05.06.2019

Dolenjska družba dokazuje, da za znanje, izkušnje, inovacije, kakovostno delo in pogum ni omejitev. Avtomobilski svet želi TPV osvojiti s hibridnimi in inteligentnimi podvozji ter karoserijami.

190528-6Novomeška družba TPV vsekakor ima bogato tradicijo, saj njene korenine segajo še v nekdanjo skupno državo, ko je v Novem mestu delovala Industrija motornih vozil (IMV). Družba TPV je bila namreč ustanovljena pred tridesetimi leti in je med drugim opravila tudi pionirsko delo na področju robotizacije in avtomatizacije proizvodnje. Prvega robota v proizvodnji v Sloveniji je namreč TPV uporabljal že leta 1992, danes pa se lahko podjetje pohvali z vrsto rešitev za pametne tovarne. V njihovih proizvodnih prostorih robotom pri delu pomaga strojni vid, robote in druga delovna mesta pa oskrbujejo napredna avtonomna vozila, ki so plod lastnega razvoja. Podjetje TPV že danes v avtomobilski industriji slovi kot izdelovalec kakovostnih delov podvozja in karoserijskih elementov za številna različna vozila. Novomeško podjetje želi na področju, ki mu prinaša največ prihodkov, graditi tudi svojo prihodnost. Tudi avtomobilska industrija je namreč pred velikimi spremembami, pa ne zgolj zaradi pospešene elektrifikacije vozil. Hitrost uvajanja tehnoloških novosti je v zadnjih letih dobila še dodaten pospešek, tako na področju večpredstavnosti, varnosti kot tudi večje prijaznosti do okolja (nižji izpusti CO₂). Slovensko podjetje, ki ima status razvojnega in celo predrazvojnega dobavitelja, ima tako dober vpogled v prihodnost avtomobilske industrije, saj s proizvajalcema vozil BMW in Volvo že dela na vozilih prihodnosti, pri čemer pa ima TPV tudi lastne načrte, kako še razširiti nabor strank.

Razvoj inteligentne karoserije
Dejstvo je, da so vozila s hibridnimi pogoni vse bolj priljubljena med končnimi kupci. V TPV so prepričani, da hibriden pristop lahko uberejo tudi na področjih, ki jih najbolje obvladajo – podvozju in karoseriji. Avtomobilska industrija na sklopih podvozja in karoserije zadnja desetletja veliko pozornosti usmerja v rabo visoko-trdnostnih jekel s poudarkom na majhni teži, v TPV pa obvladajo tudi rabo aluminija in drugih materialov. Svojo prihodnost vidijo v zasnovi in proizvodnji hibridnih sklopov podvozja, ki bodo v navezi s pametnimi elektronskimi rešitvami omogočili t. i. inteligentne karoserije. Tako se bo vozilo lahko prilagajajo podlagi, po kateri vozi, oziroma prilagajalo svoje delovanje trenutnim obremenitvam (eden ali več potnikov, vleka tovora ipd.). Hibridne rešitve in izdelki s področja podvozja in karoserije se bodo lahko prilagajali samodejno ali pa na zahtevo uporabnika/voznika. Terensko ali pa trendovsko športno-uporabno vozilo (SUV) bo denimo za vožnjo po gladkih asfaltnih površinah s prilagodljivim podvozjem poskrbelo za kar najvišje udobje potnikov, medtem ko bo isto vozilo z drugačnimi prilagoditvami podvozja poskrbelo za večjo togost in zanesljivo premagovanje ovir na terenu. Hibridne in inteligentne karoserije bodo seveda prispevale svoj kamenček tudi v mozaik prometne varnosti, saj bodo vozila, ki se bodo znala bolje prilagajati podlagi, po kateri bodo vozila, tudi varnejša.

Razvoj materialov ne počiva
Poleg visoko-trdnostnih jekel in aluminija v TPV tehnološko obvladujejo tudi rabo drugih materialov, saj v prihodnosti ciljajo na vse večjo rabo kompozitnih materialov, titana, magnezija, plastike in trpežnih t. i. super zlitin. Da se omenjeni materiali pogosteje ne pojavljajo v karoserijskih delih masovno izdelanih vozil, za zdaj skrbi njihova nekoliko višja cena, a tudi to se utegne kmalu spremeniti, posebej če bodo inteligentne karoserije in podvozja dokazali velike prednosti, ki bodo tudi upravičile nekoliko višjo ceno.

Ideje in inovacije iščejo v lastni sredini
Kot je za Motorevijo povedal Krunoslav Šimrak, direktor raziskovalno razvojnega sektorja v TPV, podjetje močno stavi na inovativnost lastnega kadra: »Vsak zaposleni v podjetju TPV se danes zaveda, da povezujemo inovativne rešitve. Ogromno delamo na spodbujanju inovativnosti znotraj podjetja z mentorstvom in dodatnim izobraževanjem. Vsak zaposleni ima na voljo aplikacijo, prek katere lahko predlaga svojo idejo. Lani so zaposleni tako oddali več kot 3000 idej, od katerih jih je bilo uresničenih več kot 70 odstotkov. V zadnjem desetletju smo od sodelavcev dobili več kot 14.000 predlogov za nove rešitve, tako na področju izboljšav v procesu izdelave kot tudi pri razvoju novih izdelkov. Samo v letu 2018 smo imeli 40 nagrajenih inovatorjev, ki so prejeli nagrade za inovacije zunaj podjetja, prvi patent pa smo zaščitili leta 2011.« Družba TPV znanje črpa tudi iz širše okolice, saj aktivno sodeluje z domačimi fakultetami za strojništvo, elektrotehniko in raznimi inštituti. To okolje za podjetje ne predstavlja le dodatne baze znanja, temveč tudi bazen kakovostnih kadrov. S študenti na ključnih področjih je podjetje TPV povezano že od začetka njihove študijske poti, saj jih nato tudi usmerja in tako pridobi inženirje, ki jih potrebuje za kakovosten razvoj.

www.tpv.si

ar©tur 2016