IRT 3000

vsebina

Poletna šola strojništva navdušuje vse več mladih

16.10.2019

Konec avgusta se je končala že šesta Poletna šola strojništva, ki poteka pod okriljem Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

irt3000 slo 93 100dpiZanimanje za poletno šolo med mladimi vsako leto narašča, letos se je je udeležilo kar 71 mladih iz vse Slovenije. Namenjena je osnovnošolcem 8. in 9. razreda in srednješolcem od 1. do 3. letnika. Mentorji so mladim najprej predali teoretična znanja, nato je sledila praksa. Udeleženci so, pod strokovnim vodstvom, zasnovali, izdelali in preizkusili svoj izdelek. Izvedenih je bilo sedem delavnic,
in sicer:

• gradnja in preizkušanje modelov avtomobilov;

• gradnja letala na daljinsko vodenje;

• izdelava hidravlične roke;

• izdelava in modeliranje prenosne vremenske postaje;

• poišči balon in ga predri – s kamero in laserjem;

• tekmovanje izdelave in vožnje modelov avtonomnih električnih vozil;

• USB hlajenje pijač in zraka.

Udeleženci, ki jim je kljub napornemu urniku ostalo dovolj ener-

gije, so jo lahko porabili na različnih organiziranih popoldanskih aktivnostih. Zabavali so se v trampolinskem parku, se preizkusili v karting vožnji in svojo iznajdljivost pokazali v sobi pobega. Poletno šolo smo zaključili s prireditvijo, na kateri so udeleženci predstavili vsako izmed delavnic in pokazali izdelke, ki so jih po predstavitvi lahko odnesli domov. Vedoželjneže je na prireditvi sprejel tudi dekan Fakultete za strojništvo, prof. dr. Mitjan Kalin, ki jim je predal potrdilo o udeležbi. Za konec smo posneli še skupinsko fotografijo, ki bo mlade spominjala na ta zanimiv in ustvarja-Žlen teden, ki so ga preživeli na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Prepričani smo, da smo jih kar nekaj navdušili, da bodo svoje zanimanje in naklonjenost do strojništva gojili in se čez nekaj let vrnili v predavalnice naše fakultete kot študenti.

 

ar©tur 2016