IRT 3000

vsebina

Spoznajte prednosti koračnih motorjev

07.11.2019

Koračni motor je sinhronski električni motor, ki električni signal pretvori v mehansko rotacijo osi.

Vsak pulz premakne os koračnega motorja za vrednost enega koraka. V primeru resolucije koračnega motorja 1,8°, pomeni, da bo os motorja naredila 1 obrat po 200 pulzih (360°/ 1,8° = 200). Če je koračni motor ustrezno dimenzioniran glede na aplikacijo, je pozicija motorja natančno kontrolirana brez povratne zanke.

Kako delujejo koračni motorji?

Polni korak (full step)

Motor obratuje z eno fazo aktivirano v določenem času ali z dvema fazama, ki sta aktivirani istočasno. V tem primeru motor naredi 1 korak oz. premik osi za 1,8°. Navor motorja je v primeru, ko sta aktivirani dve fazi do 30% – 40% večji, kot pri delovanju samo z eno fazo.

Polovični korak (half step)

V tem primeru gre za izmenično aktivacijo ene in dveh faz, kar pomeni, da je premik osi motorja v koraku za 0,9°, kar pomeni dvakrat več pozicij in dvakrat večjo resolucijo koračnega motorja.

Microstepping

Tu je lahko motorjev osnovni korak razdeljen na do 256 korakov. Krmilnik koračnega motorja pošilja motorju signal dveh sinusoidnih faz, ki sta med seboj zamaknjeni v faznem kotu 90°. V tem primeru se os motorja vrti bolj zvezno in ni tipičnega koračnega premikanja osi.

Glavne prednosti koračnih motorjev

Izredno dostopna cena, nizki stroški vzdrževanja, natančen in hiter odziv, enostavna vgradnja in zagon, zanesljivost in robustnost, primerni za vse aplikacije, tudi v zahtevnih okoljih, konstanten navor v mirovanju, visok navor pri nizkih vrtljajih

o4o3o2o1

ar©tur 2016