IRT 3000

vsebina

Danica Purg je bila imenovana za predsednico akademskega odbora Mednarodnega centra za raziskovanje »Skritih zmagovalcev« na Univerzi Zhejiang

02.04.2021

Bled in Hangzhou, Kitajska, 30. marec 2021 – Univerza Zhejiang, ki je ena vodilnih azijskih univerz na področju raziskav in druga najimenitnejša univerza na Kitajskem, je danes prof. dr. Danico Purg imenovala za predsednico akademskega odbora Mednarodnega centra za raziskovanje »Skritih zmagovalcev«.

Danica Purg

Koncept skritih zmagovalcev je prvi opredelil in ga preučeval prof. dr. Hermann Simon, svetovno znani strokovnjak za strategijo, marketing in oblikovanje cen, ki na nemškem govornem področju velja za najvplivnejšega misleca po preminulem Petru Druckerju. Prof. dr. Hermann Simon je bil danes imenovan za častnega direktorja Mednarodnega centra za raziskovanje »Skritih zmagovalcev«.

Skriti zmagovalci so visoko inovativna in specializirana majhna oziroma srednje velika podjetja, ki so v svojih nišah vodilna tudi v mednarodnem merilu. V letu 2011 so v raziskavi, ki sta jo pripravila IEDC in CEEMAN, ugotovili, da ima Slovenija največje število Skritih zmagovalcev na milijon prebivalcev (sledila je Estonija). Enako se je izkazalo tudi v nadaljevanju raziskave, ki sta jo IEDC in CEEMAN izvedla v letih 2018 in 2019. Novost te raziskave je bila, da je bila razširjena tudi na ostale države srednje in vzhodne Evrope  ter Kitajsko, skupaj 24 držav. Rezultati prve raziskave so bili objavljeni v knjigi, ki je izšla leta 2013, druga pa je v pripravi in jo bo  v kratkem izdala nemška založba Springer.

Mednarodni raziskovalni center Univerze Zhejiang, katerega akademski odbor bo vodila prof. Purgova, je prva inštitucija namenjena raziskavam skritih zmagovalcev, na Kitajskem in ima cilj postati nacionalni »think thank« za razvoj skritih zmagovalcev, vodilna baza za mednarodne talente za menedžment in vodilni raziskovalni inštitut globalnih skritih zmagovalcev. Glavni namen akademskega odbora je zagotoviti raziskovalno in vodstveno usmerjanje raziskovalnega centra.

Prof. Purgova je na otvoritvenem dogodku Mednarodnega centra za raziskovanje »Skritih zmagovalcev« na Univerzi Zhejiang preko video povezave nagovorila udeležene. Video nagovor je na voljo na povezavi.

ar©tur 2016