IRT 3000

vsebina

Že druga mednarodna konferenca na temo krožne embalaže v Sloveniji z več kot 170 udeleženci iz sveta industrije in iz akademske sfere

10.09.2021

V naslednjih dveh dneh bo v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov potekala že druga mednarodna konferenca na temo krožne embalaže (2nd Circular Packaging Conference – 9. in 10. 9. 2021). Organizirata jo Fakulteta za tehnologijo polimerov ter Inštitut za celulozo in papir v sodelovanju in s podporo SRIP Krožno gospodarstvo ter Obudai University Budimpesta.

IMG_7071

Izredno veseli smo, da je kakovosten program, kljub trenutnim razmeram, v Slovenj Gradec privabil 82 udeležencev, ki bodo konferenco in spremljevalne dogodke spremljali v živo v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov ter 98 udeležencev, ki se nam bodo priključili preko spleta. Skupno tako gostimo 180 predavateljev in udeležence iz 29 držav. V okviru konference smo izdali tudi znanstveni zbornik z več kot 40 znanstvenimi prispevki raziskovalcev iz vsega sveta.

Cilj mednarodne konference je povezati raziskovalce, strokovnjake iz akademskega sveta, predstavnike industrije, oblikovalce, lastnike blagovnih znamk, trgovce in vse, ki sodelujejo v življenjskem ciklu embalaže, tako papirne, kot polimerne. Predstavljena bodo najnovejša dognanja o inovativnih materialih, tehnologijah, okoljskih rešitvah, trajnostnih poslovnih modelih, pametni embalaži, tiskanju in dodelavi, optimizaciji dobavnih verig, pričakovanju potrošnikov, LCA analizah in rešitvah na področju recikliranja polimernih materialov in bioplastike ter biokompozitov.

IMG_7076

IMG_7070Prvi dan je namenjen predvsem predstavitvi primerov dobrih praks, izzivov in rešitev iz industrije ter pridobivanju novega znanja. Uvodna govorca bosta predstavila ključna izhodišča, stanje in izzive na področju embalaže in okolja, vključno s trenutno zakonodajo ter načrti za v prihodnje. Med njimi bo tudi Francesca Stevens, direktorica Evropske organizacije za pakiranje in okolje (European Organisation for Packaging and the Environment). Sledijo predavanja strokovnjakov iz industrije, in sicer iz globalnih podjetij (Greiner packaging, Interseroh/ALBA Services Holding, Lidl, BSH Home Applience Group, DSSmith…) ter uspešnih malih in srednjih podjetij (LabelProfi, Metgen Oy, KraftPal, Bossis Valjevo…). Popoldanski del je namenjen pridobivanju novega znanja na področju reciklirane plastike za embalažo in testiranja biorazgradljivosti in kompastibilnosti ter ogledu laboratorijev FTPO in uspešnega slovenjgraškega podjetja LabelProfi, ki se ukvarja s fleksibilno embalažo in etiketami. Drugi dan bo namenjen predstavitvi zadnjiih rezultatov raziskovalnega dela raziskovalnih in visokošolskih institucij iz vsega sveta, ki bodo zbrana v znanstvenem zborniku konference. Skupaj jih bo več kot 40. Program konference je objavljen na: https://www.ftpo.eu/CircularPackaging.

Svet se sooča z vedno večjim deležem odpadne embalaže, kar je posledica rasti embalažnega trga. Po napovedih vodilnih podjetij za raziskave in svetovanja na področju pakiranja, Smithers Pira in Packaging Europe, naj bi evropski embalažni trg v obdobju 2018–2023 rastel za kar 1,9 % letno, kar je več kot celotna rast trga v preteklem petletnem obdobju. Ker je zavedanje o skrbi za okolje in ekološko nesprejemljivih materialih vedno večje, so podjetja prisiljena razmišljati in delovati trajnostno tudi na področju pakiranja. S povezovanjem nosilcev znanja iz širše regije in vodilnih podjetij iz vrst proizvajalcev in uporabnikov embalaže menimo, da bo konferenca prispevala k ustvarjanju novih partnerstev in krožnih verig vrednosti.

IMG_7066

Vir: www.ftpo.eu

ar©tur 2021