IRT 3000

vsebina

Konferenca v Ameriki določa smernice za prihodnje potrebe v ZDA in Kanadi glede izdelkov iz masivnega lesa

22.04.2022

»Ponosni smo, da smo prisotni na dogodku, ki združuje strokovnjake, dobavitelje opreme proizvodnih komponent iz masivnega lesa ter načrtovanja razvoja in gradnje objektov v sklopu mednarodne konference o izdelkih iz masivnega lesa,« je povedal Branko Mlinarič, prodajni inženir pri podjetju Ledinek. Tako so bili na ogled možni primeri zgrajenih objektov v okolici, sodelovali so na dveh tematskih konferencah ter imeli možnost pogledati nove trende in smernice na svetu.

Matt Kopman, Branko Mlinarič in Ambrož AhecMatt Kopman, Branko Mlinarič in Ambrož Ahec

Podjetje Ledinek je na severnoameriških trgih prisotno že 30 let. Soustvarjali so tudi razmah lesne konstrukcijske gradnje, saj so že štiri leta prisotni z linijo za izdelavo križno lepljenih plošč pri proizvajalcu Smartlam iz Alabame, zadnji dve leti pa s še večjo linijo tudi pri Element5 iz Ontaria v Kanadi. »Zaradi širjenja poslovanja in načrtovane  dolgoročne prisotnosti na tržišču, se pogosteje udeležujemo tudi sejmov in konferenc. Visoka strokovna raven udeležencev in velik razpon udeleženih sta botrovala številnim in poglobljenim razpravam o smernicah ter prihodnjih potrebah v ZDA in Kanadi. Tako lahko pričakujemo povečanje kapacitet za proizvodnjo lepljenih nosilcev  in zmerno nadaljnjo izgradnjo kapacitet za proizvodnjo križno lepljenih plošč,« je še dejal Mlinarič o tem, kaj so izvedeli.

Ledinek je namreč trenutno prisoten v več kot 50 državah po vsem svetu. Dodajajo še, da imajo tovrstne linije strojev že dolgo v njihovem proizvodnem programu, zato se lahko hitro prilagodijo novim potrebam in trendom v svetu. Konferenca je vnovič dokazala, da je na trgu izjemen potencial, pri čemer pa je treba upoštevati še lokalne posebnosti. Dejstvo je, da so proizvodni postopki zaradi različne in raznovrstne strukture lesa ter tudi zaradi tradicije dosegljivih komponent, drugačni.

»Prav tako pa se trenutno vsi proizvajalci lepljenega lesa, še posebej pa tisti v ZDA, soočajo z visokimi cenami, kar onemogoča njihovo konkurenčnost. Cene žaganega in skobljanega lesa so trenutno na visoki ravni in se lahko kratkoročno spreminjajo glede na potrebe, lepljeni les pa zaradi daljšega obdobja načrtovanja izgradnje objektov zahteva določeno stabilnost, ki je trenutno ni mogoče zagotoviti,« izpostavlja sogovornik in dodaja, da naj bi bila prednost lesne gradnje večja učinkovitost gradnje, ki pa ob finančnih tveganjih zbledi.

Prodajni inženir pri podjetju Ledinek Branko MlinaričProdajni inženir pri podjetju Ledinek Branko Mlinarič

Kot pomembno pa še dodaja, da vsak sejem, vsake izmenjave in konference prinašajo veliko novih idej in prostor za izboljšave. »Opaziti je, da se razvoj širi izven tradicionalnega srednjeevropskega okolja, torej izven Evrope. Križno lepljene plošče in lepljen les nista več znanje in izvozni produkt srednje Evrope, kakor se je smatralo nekoč, ampak postajata svetovni proizvod, znanje pa ni locirano na samo eno okolje, ampak se začasno združuje v inovativnih in naprednih okoljih,« še poudarja sogovornik. 

Podjetje Ledinek se je mednarodne konference izdelkov iz masivnega lesa udeležilo že tretjič. Ta vsako leto poteka v Portlandu, v zvezni državi Oregon. 

Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini.

Virwww.andreja-jernejcic.si 

ar©tur 2021