IRT 3000

vsebina

Speculum Artium

11.09.2018

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, med 13. in 15. septembrom 2018, pripravlja vsakoletni Mednarodni festival novomedijske kulture SPECULUM ARTIUM. Letošnji, jubilejni 10. po vrsti, nosi naslov DESETLETJE/DECADES.

180909-4Na letošnjem festivalu Speculum Artium - DECADES se bodo predstavili priznani umetniki in študentje iz Slovenije in tujine, katerih primarno ukvarjanje z umetnostjo posega na področje virtualnosti, robotike ter uporabe novih tehnologij. Tako se nam bodo predstavili umetniki iz Slovenije, Japonske, ZDA, Avstrije, Nemčije, Švice, Francije, Portugalske, Anglije. Sodelujejo tudi profesorji ter študentje z Visoke šole za umetnost v Novi Gorici, Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, Kunstuniversität Linz v Avstriji, University of Tsukuba na Japonskem, Univerze v Kaliforniji (UCLA), Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter umetniki in raziskovalci iz Ars Elektronike – Future Lab.

Festival Speculum Artium je osrednji dogodek programa Trbovlje novomedijsko mesto, ki deluje v sklopu Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. V desetletju svojega delovanja se je Speculum Artium uveljavil kot vodilni festival novomedijske kulture v Sloveniji in srednji Evropi, zlasti zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo.

Vzporedno s festivalom Speculum Artium bo potekal tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen, ki že vrsto let v trboveljskem kinematografu prikazuje vrhunske video izdelke iz mednarodnega tekmovalnega programa. Festival vseskozi raziskuje sodobne trende, povezuje se z umetniškimi akademijami in prikazuje študentska dela. V preteklih letih smo na festivalu prikazovali tudi dela pionirjev video umetnosti. V letošnjem letu pa je festival naredil korak naprej. V tekmovalnem delu bodo namreč prikazana 360 stopinjska video dela. Gre za novo tehniko, ki ustvarjalcem omogoča nadgrajeno stopnjo imerzivnosti. S tem je naš festival eden prvih tovrstnih festivalov v tem delu Evrope. Posebna gostja festivala bo Milica Zec. Njen projekt Giant je bil premierno prikazan na Sundance festivalu v kategoriji "New Frontier".

Posebna gosta letošnjega festivala Speculum Artium sta Christa Sommerer in Laurent Mignonneau,  mednarodno priznana intermedijska umetnika, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij. Za svoja dela sta prejela mnogo mednarodnih priznanj in nagrad (Zlata Nika – Ars Elektronika, Prisma award, Philip Morris interactive art award, Silicon graphic award ISEA, Life 2.0 – honorary award).

Premierno bo predstavljen nov projekt, s sodelovanjem med TNM (Trbovlje Novomedijsko mesto), Yaskawa robotics in LAIBACH.

V okviru festivala bomo izvajali tudi pestre delavnice z intermedijskimi vsebinami (preplet znanosti, umetnosti in tehnologij).

Namen festivala je približati nove medije/intermedijsko umetnost in znanost širšemu občinstvu. Festival vzbuja zanimanje tako splošne javnosti, predstavnikov vseh generacij, kakor tudi interdisciplinarne stroke. Organizatorji festivala dajemo poseben poudarek izobraževanju, saj vsako leto za otroke in mlade pripravimo vodene oglede razstavnih projektov, pogovore z umetniki in znanstveniki ter delavnice s področjaintermedijske umetnosti, znanosti in novih tehnologij.

ar©tur 2016