IRT 3000

vsebina

tekoči letnik

IRT3000 135/2023

Petice: industrija 5.0 potrebuje 5G, logično 

En malce drugačen zapis o peticah.

Sodobna tehnologija nas vodi v inteligentni svet. A tokrat ne bo govora o umetni inteligenci, to temo bom prihranil za kak prihodnji uvodnik, saj se z njo šele dobro seznanjam. Me pa že desetletja fascinirata hitrost in obseg razvoja digitalnih tehnologij. Te so pomenljivo vplivale, vplivajo in bodo vplivale na razvoj svetovnega gospodarstva, kultur, družbe in okolja. 

Uvodnik- 135.pdf

IRT3000 134/2023

Rabimo inženirje. In energijo.

Malce drugačen pogled na energente, ki poganjajo gospodarstvo in svet. In njihovo problematiko. Lansko leto so na področju inženirstva odmevali prebojni dosežki na področjih raziskovanja vesolja, komercialnega letalstva in energetike. Kaj pa nas čaka letos? Po pogovorih s strojniki lahko večino napovedi strnem na dve področji – energetiko in transport. Če bi bila Slovenija velika vojaška velesila, bi se lahko pogovarjali tudi o obrambno-orožarskih poslih, ti bodo nedvomno v ospredju v državah, ki veljajo za vojaške velesile.

Uvodnik- 134.pdf

IRT3000 133/2023

Preden bo bolje, bo slabše 

Takšna sporočila lahko slišimo (od) vsepovsod. Pa je pesimizem upravičen? Leto 2022 je bilo za marsikoga šokantno. Po kar zgodovinskih nihanjih, ki jih je na vseh področjih v letih poprej povzročila pandemija koronavirusa, smo ljudje pričakovali olajšanje. Upravičeno smo pričakovali, da bo največjemu padcu gospodarske rasti v zgodovini sledil močan odboj. A vse, kar je seglo proti višavam, so bile cene, z njimi pa tudi inflacija. O bajni gospodarski rasti ni bilo ne duha ne sluha, pravzaprav bi lahko lanske rezultate podjetij primerjali s tistimi v najbolj dolgočasnih, pardon, stabilnih letih.

Uvodnik 133.pdf

ar©tur 2021