IRT 3000

vsebina

EIT Hub

EITM_EU_HUB_CoFund_RGB_Land_Full colour

Usposabljanje na temo kolaborativnih robotov v proizvodnji DeCoTe

slika-b

Manufacturing Cobot Technology Training je izobraževalni program, kjer bodo strokovnjaki s Tehniške univerze Dunaj (TU Wien) predstavili tehnologijo cobot (kolaborativni robot).

Med usposabljanjem bodo govorili o tem, kaj so coboti, kako deluje programiranje cobotov in njihova uporaba v proizvodnji, obravnavali pa bodo tudi konkretne študije primerov, izvedena bo simulacija cobota.

Program je sestavljen iz uvodnega spletnega seminarja ter faze samostojnega izpolnjevanja e-učenja. Poleg tega se lahko udeleženci po želji brezplačno pridružijo bonus programu "Usposabljanje v učilnici za tehnologijo cobotov v proizvodnji" na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za strojništvo.

O izobraževalnem programu DeCoTe:

  • Obdobje trajanja: 10. - 18. oktober 2022.
  • Bonus program: enodnevno BREZPLAČNO usposabljanje v učilnici UL FS: 17. ali 18. oktober 2022.
  • Kotizacija za usposabljanje: 250,00 EUR (brez DDV) - 20-odstotni popust za študente.
  • Udeleženci ob koncu usposabljanja prejmejo uradno potrdilo o udeležbi.
  • Gostitelji: EIT Manufacturing CLC East, TU Wien in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Več informacij: EIT Manufacturing East https://eitmanufacturing-east.eu/product/manufacturing-cobot-technology-training-ljubljana/

 

logo-eit

logo-eu

 

 

downloadTUWien

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

 

Pilotni tečaj EIT Manufacturing o rezanju kovin (PATHFINDER)

slika-a

Mednarodni kratki tečaj za zaposlene strokovnjake zajema izbor praktičnih vidikov v zvezi z obdelovalnimi postopki, kot sta struženje in rezkanje. Udeleženci bodo pridobili vpogled v različne pristope, ki pomagajo pri optimizaciji procesa.

Vsebina tečaja

Module vodijo strokovnjaki s področja proizvodne tehnologije z univerz iz vse Evrope ter učitelji in strokovnjaki iz industrije:

Modul 1: Industrijski podatki pri strojni obdelavi (TU Wien)

Modul 2: Izbira parametrov pri strojni obdelavi (Univerza Mondragon)

Modul 3: Obdelava na podlagi simulacij (Češka tehnična univerza v Pragi)

Modul 4: Tekočine za obdelavo kovin pri strojni obdelavi (Chalmers in Univerza v Ljubljani)

Trajanje: od 3. oktobra do 25. novembra 2022.

Lokacija: spletni dogodek, z neobvezno osebno udeležbo.

Uradni jezik dogodka: angleščina.

Organizacija

Pred vsakim modulom udeleženci s pomočjo predizobraževalnih dejavnosti, kot so kratki videoposnetki in/ali učni pripomočki, spoznajo temo modula (v obrnjeni učilnici). Modul se prične z dvema poldnevnima predavanjema, sledi segment učenja na daljavo, kjer so udeleženci razdeljeni v majhne skupine, ki delajo na študijah konkretnih primerov, zadolžitvah in spremljevalnih učnih nalogah. Moduli se končajo s poldnevno skupinskim pogovorom, povratnimi informacijami in poročanjem. Skupinske dejavnosti so omogočene v spletnem sistemu za upravljanje učenja.

Tečaj financira EIT Manufacturing, zato je v letu 2022 brezplačen. Brezplačno prijavo lahko opravite na spletni povezavi.

Pilotni tečaj je del evropske pobude za razvoj in optimizacijo hibridnih učnih poti za strokovno izobraževanje v proizvodni industriji. Prijavljeni udeleženci pred dogodkom prejmejo podroben razpored dogodka.

Več informacij: EIT Manufacturing pilotni tečaj o rezanju kovin (PATHFINDER) PATHFINDER pilot course brochure.pdf

Dodatna vprašanja? Za vsakršna vprašanja o dogodku vam je na voljo dr. Philippe Hoier: hoierp@chalmers.se.

 

 

____________________________________________________________________________

 

EIT

2. razpis EIT Manufacturing 2023 za zbiranje predlogov za inovacije, izobraževanje in ustanavljanje podjetij

EIT Manufacturing išče projekte in organizacije, ki so pripravljene preoblikovati evropsko proizvodnjo in izpolniti globalne zahteve sedanjih in prihodnjih generacij z doseganjem:

  • prilagodljivih proizvodnih sistemov za konkurenčno proizvodnjo. Nove tehnologije omogočajo skoraj neomejeno prožnost oblikovanja in proizvodnje izdelkov, kar omogoča popolno prilagajanje;
  • sistemov z nizkim okoljskim odtisom in krožnim gospodarstvom za zeleno proizvodnjo. Uporaba novih tehnologij za zmanjšanje uporabe virov, energije in materialov v proizvodnih sistemih, da se omogočijo novi krožni poslovni modeli;
  • digitalnih in sodelovalnih rešitev za inovativne proizvodne ekosisteme. Sodelovanje in poslovanje na digitalnih platformah in vrednostnih omrežjih podjetjem omogoča ustvarjanje novih in visoko učinkovitih vrednostnih verig;
  • sodelovanja med ljudmi in stroji za družbeno trajnostno proizvodnjo. Pametna uporaba avtomatizacije in robotov omogoča odlična delovna mesta, prilagodljivo proizvodnjo in trajnostno človeško delo.

V okviru tega razpisa - izbrane dejavnosti bodo del poslovnega načrta 2023-2025 – EIT Manufacturing išče:

predloge za inovacijske dejavnosti na področjih:

- Avtomatizacija za tovarne, ki so osredotočene na človeka.

- Pametne tehnologije za krožno in zeleno proizvodnjo.

- Inovativne rešitve za reševanje industrijskih izzivov, ki jih povzročajo globalne krize.

predloge za izobraževalne dejavnosti na naslednjih področjih:

- Inovacije in podjetništvo Veščine za proizvodnjo (učenje, ki temelji na spretnostih): Celovit digitalni učni program za podporo učencem pri razvoju kompetenc za preoblikovanje inovacij v izdelke in storitve v proizvodnem sektorju.

- krožna proizvodnja (učenje, ki temelji na spretnostih): Didaktična igra za ozaveščanje in razvoj osnovnih spretnosti na področju krožnega gospodarstva in trajnosti pri delavcih v proizvodnih obratih.

- Veščine za tematiko EIT Manufacturing (učenje, ki temelji na spretnostih): Izpopolnjevanje in prekvalifikacija sedanje delovne sile v proizvodnem sektorju s podporo vitkim delavcem pri razvoju potrebnih tehničnih spretnosti.

- Poletna šola za magistrske programe EIT Manufacturing in letni program doktorske šole 2023 (pionirska učna potovanja): inovativni moduli z dodano vrednostjo za programe z oznako EIT.

Predlogi za ustanavljanje podjetij so namenjeni pilotni vzpostavitvi programa za pospeševanje zagona proizvodnih podjetij z usklajevanjem petih vnaprej izbranih virtualnih inkubacijskih dejavnosti za vzpostavitev najmočnejšega virtualnega inkubatorja industrije 4.0.

Ključni datumi:

- Začetek razpisa: 9. september 2022

- Rok za oddajo projektnih predlogov: 10. november 2022, 19:00

- Objava rezultatov: 19. december 2022

- Datum začetka izbrane dejavnosti: 2. januar 2023

Več informacij: 2nd Call for Proposals 2023 - EIT Manufacturing.

 

 

____________________________________________________________________________

 

EITM_EU_HUB_CoFund_RGB_Land_Full colour

Razglasitev osmih zmagovalcev na velikem finalu dogodka BoostUp! ob predstavitvi prihodnosti proizvodnje

BoostUp-Grand-Final-Winners

Zmagovalci letošnjega velikega finala BoostUp!. Vir: EIT Manufacturing

Dvajset zagonskih podjetij je predstavilo prihodnost trajnostne proizvodnje z inovacijami, ki prestavljajo meje mogočega, pri čemer si je osem zmagovalnih idej razdelilo 160 tisoč evrov nagrade na velikem finalu dogodka BoostUp! 2022, ki je potekal v Atenah in ga organizira EIT Manufacturing.

Izmed več kot petdesetih prijav je bilo izbranih dvajset finalistov z najbolj obetavnimi in vplivnimi inovacijami, ki omogočajo bolj konkurenčno, učinkovito in ekološko trajnostno proizvodnjo. Spodbujanja takih inovacij na področju evropske proizvodnje je glavni cilj organizatorja BoostUp!, združenja znanja in inovacij EIT Manufacturing v okviru Evropskega inštituta za Inovacije in Tehnologijo (EIT) pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Zagonska podjetja na BoostUp! 2022 ponujajo rešitve, ki spadajo v enega izmed glavnih področij združenja EIT Manufacturing za podporo rešitev trajne, krožne in digitalne proizvodnje:

• fleksibilni proizvodni sistemi za konkurenčno proizvodnjo

• sistemi z nizkim okoljskim odtisom in krožno gospodarstvo za zeleno proizvodnjo

• digitalne in kolaborativne rešitve za inovativne proizvodne ekosisteme

• sodelovanje človeka in stroja za socialno trajnostno proizvodnjo

Sodelujoči v tekmovanju so v sodelovanju z velikimi korporacijami s področja proizvodnje delali na pilotnih projektih ali projektih namenjenih potrditvi konceptov, za dokazovanje ustreznosti svojih tehnologij. Finalisti so bili izbrani na podlagi pomembnosti svojih rešitev in vpliva pri uporabi v proizvodnih podjetjih ter glede na edinstvenost in konkurenčnost rešitve ter možnosti razširljivosti. Ocenjevalci so upoštevali tudi strokovnost in podjetnost ekip ter splošni vtis predstavljene aplikacije.

Med velikim finalom v Atenah je imel vsak udeleženec možnost predstavitve svojega projekta v treh minutah, čemur so sledila vprašanja žirije, ki so prav tako trajala tri minute. Žirijo so sestavljali neodvisni strokovnjaki in investitorji iz industrije. Poleg tega je dogodek ponujal zagonskim podjetjem in investitorjem možnost mreženja, tako med dnevnim dogajanjem kot tudi med neformalnim večernim druženjem po podelitvi nagrad.

»Zelo smo zadovoljni z vznemirljivimi in kreativnimi idejami, ki so bile predstavljene na letošnjem dogodku BoostUp! Ta zagonska podjetja bodo v prvi vrsti zagotavljala inovacije evropskemu proizvodnemu ekosistemu.« Klaus Beetz, direktor EIT Manufacturing

Letošnji zmagovalci

Zmagovalna zagonska podjetja, ki so prejela po 20 tisoč evrov nagrade in podporne storitve pri ustvarjanju poslovanja, so PurCity iz Danske, Neurality iz Italije, Invanta iz Češke, QSEE iz Izraela, Embedded ocean iz Nemčije, Stryza iz Nemčije in YK-Robotics iz Italije. Poleg tega so podelili nagrado v višini 5 tisoč evrov podjetju Ellure, kot najvišje uvrščenemu zagonskemu podjetju, ki ga vodi ženska, in podjetju Neurality, kot najvišje uvrščenemu zagonskemu podjetju z območja držav regionalne inovativne sheme (RIS) Evropskega inštituta za Inovacije in Tehnologijo (EIT).

BoostUp! 2022 potekal v kolokacijskem centru takoj po dogodku InnovEIT

Veliki finale dogodka BoostUp! 2022 je bilo prvo tekmovanje BoostUp!, ki je v zadnjih dveh letih potekalo v živo, saj so zadnji trije dogodki potekali preko spleta zaradi pandemije koronavirusa. Dogodek je potekal v Atenah v okviru treh dni dogodkov ob odprtju novega inovacijskega središča EIT Manufacturing, kolokacijskega centra za jugovzhod (CLC SE), ki služi osmim jugovzhodnim evropskim državam, in sicer: Albaniji, Bolgariji, Cipru, Grčiji, Moldaviji, Severni Makedoniji, Romuniji in Turčiji. Podobno kot drugi kolokacijski centri v mreži EIT Manufacturing bo središče v Atenah namenjeno pospeševanju meddržavnih sinergij med različnimi deležniki regionalnih proizvodnih ekosistemov, vključno z zagonskimi in scale-up podjetji, proizvodnimi podjetji, ponudniki rešitev, majhnimi in srednjimi podjetji (SME), univerzami in raziskovalnimi inštituti.

Dan pred velikim finalom BoostUp! je novi kolokacijski center gostil dogodek InnovEIT s področja proizvodnje. InnovEIT od 15. septembra potuje po Evropi v okviru devetih dogodkov usmerjenih na inovacije in politike iz številnih perspektiv, kot so med številnimi drugimi trajnostna proizvodnja, zdravstvo, izobraževanje in regionalna rast. InnovEIT je potekal 6. oktobra v Atenah ter predstavljal uporabo digitalne proizvodnje in umetne inteligence (AI) za krepitev močnejše in bolj trajnostne proizvodnje v Evropi. Dogodek je združil vrhunske strokovnjake in udeležence iz Evropske komisije, grške vlade, združenja EIT in združenja EIT Manufacturing. Združenje EIT organizira dogodek InnovEIT, da izkorišča prednosti izkušenj pridobljenih v prvih desetih letih delovanja združenja.

Več informacij na: www.eitmanufacturing.eu

 

 

____________________________________________________________________________

 

 

 

ar©tur 2021