IRT 3000

vsebina

Avtonomna in električna mobilnost je Goodyear in Citroën povezala v partnerski projekt

28.05.2019

Pnevmatiko C100 so v Goodyearu izdelali posebej za avtonomno konceptno električno vozilo Citroën 19_19, s katerim so pri tem avtomobilskem proizvajalcu zaznamovali svojo stoto obletnico. C100 je zasnovana kot visoka in estetska pnevmatika, ki se odlično prilega spektakularni obliki avtomobila, voznikom pa bi prinašala obilo udobja in pametno zmogljivost.

190518-4Goodyearova pnevmatika C100 je s svojo edinstveno zgradbo in inovativnimi značilnostmi namensko izdelana za avtonomno električno vozilo Citroën 19_19. Slednje na področje električne mobilnosti prinaša maksimalno udobje in učinkovitost, obenem pa se ponaša z inteligenco, kakršno potrebujejo avtonomna vozila. Citroën 19_19 je bil izdelan ob stoti obletnici tega avtomobilskega proizvajalca, voznikom pa prinaša ekskluzivnost, udobje in zasebnost.

Edinstvenemu vozilu se priležejo tudi edinstvene pnevmatike, zato se Goodyearove C100 ponašajo z mnogimi inovativnimi značilnostmi. Koncept tako predvideva uporabo napredne tehnologije senzorjev, ki bi zaznavali površino ceste in vremenske razmere ter komunicirali z avtonomnim nadzornim sistemom vozila. Pnevmatike bi vključevale tudi aktivno tehnologijo zmanjševanja obrabe, ki bi med vožnjo ocenjevala stanje pnevmatik in skrbela za vnaprejšnje vzdrževanje.

Premer pnevmatike C100 meri skoraj en meter, kar je za okoli 40 centimetrov več od povprečja pnevmatik, zato bi s svojo visoko in ozko zasnovo voznikom zagotavljala zmogljivost, udobje in boljše vozne lastnosti na mokri podlagi, njen manjši kotalni upor pa bi povečal tudi energetsko učinkovitost vozila. Po meri je oblikovan tudi dezen tekalne plasti, ki bi s skoraj sto bloki več, kot jih ima v tekalni plasti običajna pnevmatika, doprinesel k občutnejšo tišji vožnji. Pri oblikovanju dezena so pri Goodyearu navdih črpali iz narave, saj zmes kanalov tekalne plasti posnema lastnosti naravne gobe. Zaradi tega bi tekalna plast v suhih razmerah postala bolj toga, v mokrem pa bi se zmehčala, posledično pa bi pnevmatika pridobila boljše lastnosti pri zaviranju v vseh razmerah, hkrati pa tudi boljši oprijem in vodljivost.

Kljub temu da pnevmatika C100 trenutno obstaja zgolj v konceptni obliki, se nekatere napredne tehnologije, kot je visoka in ozka struktura, že uporabljajo, druge, kot je inteligenca pnevmatik, pa se pospešeno razvijajo.

http://www.goodyear.si

ar©tur 2016