IRT 3000

vsebina

Boscheva tehnologija uči avtomobile leteti

12.06.2019

Med prometnimi zastoji, ki so pogosti v svetovnih mestih, frustrirani vozniki včasih pogledujejo v nebo in prosijo za malo pomoči iz nebes. Čez nekaj let bo lahko nebo dejansko ponudilo oprijemljivo rešitev. Skupina Boston Consulting Group napoveduje, da bodo ljudje po vsem svetu leta 2030 opravili milijardo letov v zračnih taksijih, potem ko bodo storitve souporabe prisotne na stalnih poteh nad tlemi.

190609-2Poleg tega pa bo večina teh letalskih taksijev lahko delovala brez pilota. Bosch se ukvarja z najsodobnejšo tehnologijo senzorjev, da bodo ti leti še posebej varni, udobni in priročni. »Prvi leteči taksiji naj bi v večjih mestih vzleteli najpozneje leta 2023. Bosch namerava imeti vodilno vlogo pri oblikovanju tega bodočega trga,« je povedal Harald Kröger, predsednik oddelka Bosch Automotive Electronics. Za dosego tega cilja je Bosch odkril vrzel na trgu. Konvencionalna vesoljska tehnologija je predraga, zapletena in težka za uporabo v avtonomnih letečih taksijih. Vendar pa lahko sodobni senzorji, ki se uporabljajo tudi za avtomatizirano vožnjo ali v sistemu ESP proti drsenju, to vrzel premostijo. Zato je ekipa inženirjev združila na ducate senzorjev za izdelavo univerzalne nadzorne enote za leteče taksije.

Boscheva tehnologija za leteče taksije
Univerzalna nadzorna enota, opremljena z Boschevimi senzorji, ki se že uporabljajo v proizvodnji vozil, je zasnovana tako, da zagotavlja stalno določanje položaja letečega taksija, kar omogoča njegovo natančno in varno upravljanje. Na primer, potrebne podatke zagotavljajo senzorji pospeševanja in nihanja, ki natančno merijo gibanje letečih vozil ter vpadni kot. Za razliko od sedanjih sistemov senzorjev v vesoljskem sektorju, nekateri stanejo več deset tisoč ali celo nekaj sto tisoč evrov, lahko Bosch uporabi svojo rešitev za le delček teh stroškov. To pa zato, ker podjetje uporablja proizvodno preizkušene senzorje, ki jih Bosch že vrsto let razvija in izdeluje za avtomobilsko industrijo. »Z Boschevo rešitvijo želimo, da bi bilo civilno letalstvo z letečimi taksiji dostopno širokemu krogu ponudnikov,« je dejal Marcus Parentis, vodja tehnološke skupine pri Boschu, zadolžen za nadzorne enote za lahke električne taksije. Poleg tega pa so Boschevi senzorji še posebej majhni in lahki. Proizvajalci letečih taksijev lahko enostavno namestijo Boschevo senzorsko škatlo v svoja zračna vozila z uporabo načela »priključi in uporabi«.

Deljena mobilnost v zraku: milijarda letov v letečih taksijih leta 2030
Trg za lete z uporabo električnih zračnih taksijev v mestih se bo v prihodnjih letih občutno povečal. Testni leti naj bi se začeli leta 2020 v mestih, kot so Dubaj, Los Angeles, Dallas in Singapur. Strokovnjaki pričakujejo, da se bodo komercialne dejavnosti začele leta 2023. Čeprav bodo piloti sprva na krovu, bi lahko lahka letala začela leteti samostojno nad večjimi mesti že leta 2025, pod nadzorom osebja na tleh. Po mnenju Rolanda Bergerja bo do takrat na svetu delovalo približno 3000 letečih taksijev. To število se bo do leta 2030 povečalo na 12.000, do leta 2050 pa bo v zraku skoraj 100.000 letečih taksijev. Svetovalci iz podjetja Morgan Stanley ocenjujejo, da bi lahko trg za leteče taksije do leta 2040 dosegel celo 1,35 bilijona evrov (1,5 bilijona USD) in se razširil tudi zunaj Združenih držav Amerike, jugovzhodne Azije ter vključeval velika in srednje velika mesta v Nemčiji. V regijah, kot so Porurje, metropolitansko območje Frankfurt Rhine-Main in metropleks München/Augsburg/Ingolstadt, lahko znatno pospešijo potovanja na kratke in srednje razdalje. Tudi Marcus Parentis iz Boscha verjame v naraščajoče tržne priložnosti. »Pogovarjamo se s proizvajalci zračnih taksijev iz letalske in avtomobilske industrije pa tudi z zagonskimi podjetji, ki gradijo zračna plovila in želijo zagotoviti storitve skupne uporabe,« pravi Parentis. »Vprašanje ni, ali bodo leteči taksiji postali resničnost, ampak kdaj.«

http://www.bosch.com

ar©tur 2016