IRT 3000

vsebina

Tiskalniki nalepk

19.05.2020

Termo transfer tiskanje (thermal transfer printing) spada v skupino digitalnega tiska, kjer vsebino v digitalni obliki (datoteka na računalniku) natisnemo na fizični medij (pri termo transfer tisku gre večinoma za nalepke ali neskončne trakove - papirnate nalepke, termalne nalepke, sintetične nalepke, papirnati neskončni trakovi, tekstilni trakovi...). Že sama besedna zveza termo ali thermal (toplotno) transfer (prenos) pove, kakšna tehnologija se skriva v ozadju. Gre za prenos vsebine s pomočjo toplote preko termalne glave tiskalnika na medij.

Tehnologijo termalnega tiskanja je razvil Jack Kilby že leta 1965. Ob koncu sedemdesetih in začetku osemdesetih let 20. stoletja so se začeli pojavljati termalni tiskalniki za splošno rabo kot dodatki takratnim računalnikom. En tak primer je Atari 820, ki se ga je uporabljalo z računalniki serije Atari 8-bit. Malo za tem, natančneje leta 1981 je podjetje SATO razvilo prvi termalni tiskalnik za tiskanje črtnih kod pod imenom M-2311. Od tedaj so se tiskalniki precej spremenili, princip delovanja in tehnologija pa ostajata enaka.

1 in 2

Tiskanje, sestavni deli in delovanje

Glavni sestavni deli termo transfer tiskalnikov ostajajo vsa ta leta enaki, saj brez njih ne zadostimo pogojem, ki jih taka tehnologija za delovanje nujno potrebuje. Ključna je termalna glava, ki je sestavljena iz toplotnih elementov postavljenih prečno glede na smer tiska. Gostota elementov in s tem resolucija je izražena s številom pik na palec (dots per inch - DPI) oziroma s številom pik na milimeter. Najbolj pogoste resolucije so 203 DPI, 300 DPI in 600 DPI (8 pik na milimeter, 12 pik na milimeter in 24 pik na milimeter). Ko v fazi tiskanja aktiviramo vse toplotne elemente termalne glave z resolucijo 300 DPI, vidimo rezultat. Če želimo, da termalna glava preko svojih toplotnih elementov zapisuje vsebino na medij, mora biti ta v z njo v stiku (lahko tudi v posrednem stiku, če gre za tisk s termo transfer folijo). To dosežemo tako, da medij stisnemo med dve plasti. Zgornja je termalna glava z vzmetmi, ki navzdol vršijo potreben pritisk, spodja pa je gumijast valj (platen roller), ki se temu pritisku upira, zraven pa skrbi še za potiskanje medija v smeri tiskanja. Če predpostavimo, da so medij nalepke (v večini primerov na kolutih, roli), jih moramo na nek način speljati do glave in valja. Za to v termalnih tiskalnikih skrbijo vodila in nosilci. Prisotni so še različni senzorji (transmissive - prepustni in reflective - odsevni), ki skrbijo za premike medijev in informacijo o njihovi prisotnosti.

slika 3 in 4

slika 5 in 6

Flathead.jpg 7Pri termalnih glavah obstajata dve tehnologiji tiskanja, to sta "near edge" in "flat head", obe pa imata svoje prednosti in slabosti. Flat head pomeni, da je termalna glava na nalepko postavljena plosko. Omogočajo hitrosti tiskanja do 30 centimetrov na sekundo, so zelo razširjene in zato cenovno ugodne.

NearEdge.jpg 8Near edge pomeni, da je glava postavljena poševno na nalepke. Rečemo tudi, da je glava plavajoča, to pa omogoča tisk različnih debelin nalepk oziroma medija. So dražje kot običajne, so pa zato hitrosti bistveno višje in sicer do 70 centimetrov na sekundo.

Termalna glava

Baza termalne glave je kovinska plošča, ki služi kot nosilec vseh komponent. Na to ploščo so prilepljeni toplotni elementi z elektronskim vezjem in priključki za komunikacijo. Vrh termalne glave zaključi še ena kovinska ali plastična zaščitna ploščica. 

Termalna glava pri tiskalnikih nalepk je potrošni material in se jo lahko v primeru okvare zamenja. Za čim daljšo življenjsko dobo poskrbimo tako, da jo redno čistimo. Več o tem si lahko pogledate tukaj.

četvorka

Valj (platen roller)

Valj je vpet na spodnjo stran ustja tiskalnika in sicer za vodili, pod termalno glavo. Kot rečeno, skrbi za premikanje nalepk. Tako kot termalna glava tiskalnika, se obrabi in menja tudi valj. Tudi tega čistimo periodično. Z alkoholno raztopino (70%) navlažimo krpo in jo potegnemo po valju, ga obrnemo za par stopinj in ponovimo tolikokrat, da pridemo na začetno pozicijo.

Slika13 in 14

Vzmeti 

Vzmeti vršijo stalen in zahtevan pritisk na nalepke. V bolj osnovnih ali namiznih modelih je pritisk vzmeti na termalno glavo stalen in ga ni moč spreminjati. Pri bolj zmogljivih, pol industrijskih in industrijskih, pa lahko pritisk vzmeti določamo sami, seveda samo v določenem obsegu (zelen zobnik nad vzmetjo).

Slika15 in 16

Zaključek

Določene operacije so v delovnem procesu popolnoma odvisne od strojne opreme. Sčasoma se po posameznih panogah obdrži in predjači določen tip tehnologije, predvsem zaradi . Termal transfer tiskalniki izjemno prednačijo v panogah, kjer v vsebini nalepke prednačijo podatki, zapisani tako v človeku berljivi obliki, kot obliki primerni za strojni vid - različne simbologije črtnih kod. Logistični procesi, označevanje blaga z deklaracijami, serializacija... Taki tiskalniki se za to področje delovanja izkažejo kot najboljša izbira zaradi svoje robustnosti, zanesljivosti, enostavnosti delovanja, možnosti menjave ključnih delov in cenovno ugodnega repromateriala.

Vir: https://leoss.si

ar©tur 2016