IRT 3000

vsebina

3D-tisk v arheologiji: ohranjanje naše dediščine

14.09.2020

Ljudje so skozi stoletja ustanavljali družbe, civilizacije in imperije. Dolgo časa je že, odkar so propadle, vendar pa se jih še danes spominjamo in proučujemo s pomočjo stvari in predmetov, ki so jih zgradili in ustvarili. Vendar se vseh teh predmetov ne da ohraniti za vedno. Zaradi zakonov narave, naravnih katastrof in drugih nesreč, ki jih je povzročil človek, smo bili priča uničenju dediščine, ki je že dolgo naše okno v preteklost.

Problem, kako ohraniti svojo dediščino, je vedno zaposloval strokovnjake in končno se zdi, da so našli rešitev. Strokovnjaki zdaj uporabljajo tehnologijo 3D-tiskanja, da bi ohranili starodavne strukture in s tem zagotovili zbiranje, shranjevanje in prenos vedenja na prihodnje generacije.

Kako lahko arheologi in muzeji uporabljajo 3D-tiskanje
Z uporabo tehnik, kot so 3D-skeniranje in fotogrametrija, lahko arheologi in muzeji tehnologijo 3D-tiskanja uporabljajo na številne edinstvene načine.

Podvajanje zgodovinskega artefakta
D-skeniranje je mogoče uporabiti za ustvarjanje 3D-modelov artefaktov naravnih dimenzij, do velikosti, ki jih je mogoče 3D- -natisniti. Te replike zgodovinskih predmetov je mogoče dodati v muzejske zbirke, kar omogoča vpogled v relikvije, ki jih sicer ne bi bilo mogoče prikazati.

Takšne modele je mogoče dati na razpolago učencem, ki tako dobijo boljši vpogled v predmet, ne da bi se bali, da bodo poškodovali original. Te interakcije lahko povečajo radovednost ter vedoželjnost učencev in lahko pomenijo edinstveno učno izkušnjo.

Popravilo poškodovanega umetniškega dela
Če je kateri koli del starodavne umetnosti poškodovan ali zlomljen, lahko 3D-tiskalnik zlahka uporabimo za popravilo poškodovanega artefakta. Tudi če umetniškemu delu manjka majhen košček, ga je mogoče brez težav obnoviti in nadomestiti. Z uporabo 3D-skeniranja, oblikovanja in tiskanja je mogoče umetnino, ki je bila prej uničena, povrniti v prvotno obliko.

Ohranjanje celotnih arheoloških najdišč
3D-tiskanje ni omejeno samo na tiskanje manjših predmetov; z njim se lahko poustvari celotno arheološko najdišče. S skeniranjem celotnih struktur drugo za drugo lahko ta najdišča ponovno ustvarimo kot digitalni CAD-model. Od tam se lahko model CAD nato spremeni v fizični tisk.

To lahko raziskovalcem omogoči, da si ta najdišča ogledajo od blizu, pa čeprav se originalna mesta nahajajo na drugem koncu sveta.

Primeri iz resničnega sveta
Zdaj, ko razumemo povezanost 3D-tiskanja in arheologije (in celo postopek 3D-tiskanja arheoloških relikvij), si oglejmo nekaj aplikacij tega procesa v resničnem svetu.

Eden izmed najnovejših in najbolj priljubljenih primerov združitve 3D-tiskanja in arheologije je primer Mosulskega leva. Mosulski lev je bil 3000 let star kolosalni asirski lev varuh, ki je stal na vhodu hrama Ištar v Nimrudu v Iraku. Med napadom na muzej Mosul v Bagdadu so ga je uničili borci ISIS.

Projekt obnove, imenovan Rekrei, sta začela dva doktorska študenta, ki sta videla uničenje ISIS-a in si zastavila za nalogo digitalno ohranjanje kulturnih umetnin. Odločila sta se, da poustvarita starodavni artefakt.

S pomočjo številnih slik umetnine sta uporabila fotogrametrijo, da sta upodobila 3D-model kipa. Ta 3D-model je bil nato natisnjen za reprodukcijo replike Mosulskega leva v originalni velikosti. Natisnjeni 3D-model leva si je sedaj mogoče ogledati v Imperialnem vojnem muzeju v Londonu. Obiskovalci se lahko celo igrajo s 3D-modelom, ga povečujejo in proučujejo zapletene podrobnosti.

ZNPC9E6
»Mosulski lev

Ponovno ustvarjanje mumij
Mumije so že od nekdaj prevzemale znanstvenike in raziskovalce. Žal so jih sčasoma z ogledovanjem in proučevanjem veliko poškodovali, kar je vodilo v omejen dostop do teh dragocenih starodavnih primerkov. Zdaj pa lahko s pomočjo 3D-tiskanja egiptologi zlahka poustvarijo te mumije in jih proučujejo, kolikor hočejo. Preprost postopek 3D-skeniranja ustvari digitalni CAD-model, ki ga lahko uporabijo za 3D-tiskanje mumij.

Znanstveniki iz Nacionalnega muzeja v Riu de Janeiru so to tehnologijo uspešno uporabili za poustvarjanje mumij. Lahko so celo poustvarili mumificirano mačko, ki so jo nekoč uporabili kot daritev Bogu. Podoben primer uporabe je bil zabeležen tudi v Semitskem muzeju na Harvardu leta 2012, kjer so s 3D-tiskalnikom poustvarili manjkajoči kos keramičnega leva. Skenirali so kip enakega, popolnega leva, ki so si ga izposodili od drugega muzeja in tako pridobili manjkajoči del.

3D-tiskanje je pomagalo raziskovalcem, da so izvedli svoje raziskave, ne da bi se dejansko dotikali starodavnih artefaktov, s čimer so ohranili dediščino naših prednikov. Ker se tehnologija nenehno izboljšuje, bo možno še učinkoviteje ohranjati zgodovinske predmete.

 

ar©tur 2016