IRT 3000

vsebina

Študentska tehniška konferenca ŠTeKam

11.09.2020

Včeraj je na Fakulteti za strojništvo, UL potekala 6. Študentska tehniška konferenca ŠTeKam. Na letošnjo konferenco se je prijavilo 25 udeležencev, zaradi epidemiološke situacije pa jih je svoje delo predstavilo 18. Vseh 25 prispevkov bo objavljenih v konferenčnem zborniku, najboljša med njimi pa bosta objavljena tudi v strokovno – znanstveni reviji Ventil. Sodelovali so navdušenci nad tehniko 5-ih članic Univerze v Ljubljani, letos pa so prvič lahko sodelovali tudi dijaki 4. letnika srednje šole. Konferenca je potekala ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili NIJZ.

skupinska1Skupinska1

Nova odkritja in spoznanja temeljijo na znanju in aktivnem raziskovalnem delu. Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani omogočamo mladim, da se že zgodaj vključijo v znanstveno raziskovanje. Eden od načinov je udeležba na Študentski tehniški konferenci ŠTeKam, katere namen je  popularizacija domačih raziskovalnih dosežkov študentov in dijakov, ki že v času izobraževanja izkažejo nadpovprečno inovativno znanje oziroma dosežke na tehniškem področju. Udeležba na konferenci predstavlja vstop v svet znanstvenega raziskovanja in lahko pomembno vpliva na nadaljnjo karierno pot udeležencev.

udeleženciUdeleženci

Letos smo organizirali že šesto tehniško konferenco na kateri smo lahko prisluhnili predstavitvam rezultatov, ki so nastali kot plod trdega dela avtorjev in avtoric. Na konferenci so sodelovali študentje različnih članic Univerze v Ljubljani– Fakultete za strojništvo, Filozofske fakultete, Fakultete za družbene vede, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Akademije za glasbo ter dijaki Šolskega centra Celje (Gimnazija Lava in Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije). Njihovi prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku in vpisani v sistem Cobiss pod tipologijo Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci. Študentje bodo lahko sodelovanje na konferenci uveljavljali kot izjemen dosežek, kar je eden izmed pogojev za pridobitev Zoisove štipendije, z vpisom članka v Cobiss pa bodo vsi sodelujoči pridobili uradno dostopno referenco o znanstvenem raziskovanju. Na letošnji konferenci je občinstvo izjemoma izglasovalo dva zmagovalna prispevka, saj so bili udeleženci zaradi epidemiološke situacije razdeljeni v dve skupini. Za avtorja najboljših prispevkov sta bila  izbrana Matej Rostoha, ki je predstavil Merjenje Young‐ovega modula tankih filmov in Marko Tacer, ki se je predstavil s prispevkom Pridobivanje električne energije preko izkoriščanja naboja v vodnem stolpcu. Oba prihajata iz Fakultete za strojništvo, UL, njuna prispevka pa bosta objavljena tudi v znanstveno - strokovni reviji Ventil. Nad organizacijo konference že od vsega začetka bdi uredniški odbor v sestavi doc. dr. Tomaž Berlec, doc. dr. Miha Brojan in doc. dr. Boštjan Drobnič.

Zmagovalca_MatejRostoha_MarkoTacerZmagovalca Matej Rostohar Marko Tacer

Prijave na 7. Študentsko tehniško konferenco ŠTeKam, ki bo 9. septembra 2021, so že odprte. Več informacij je na voljo tukaj.

Virwww.uni-lj.si

ar©tur 2016