IRT 3000

vsebina

Ergonomska menjava orodja na omejenem prostoru

07.10.2020

Na trgu je nekaj vozičkov za orodje, običajno modelov z omejenim obsegom funkcij. Le malo jih je optimiziranih za zamenjavo orodja in večina jih hitro doseže svoje meje, tudi v omejenih prostorih ali pri velikih obremenitvah. Pri dobavitelju avtomobilov ElringKlinger je drugače. Podjetje je pred kratkim začelo uporabljati kompaktni model podjetja ROEMHELD, ki je prilagojen individualnim potrebam.

ElringKlinger AG je dobavitelj avtomobilskih izdelkov z več kot 10.000 zaposlenimi na 45 lokacijah po vsem svetu. Sedež podjetja je v Dettingenu / Ermsu v Baden-Württembergu. Na lokaciji se med drugim proizvajajo tesnila z glavo valja, pri katerih je ElringKlinger do danes vodilni na svetovnem trgu. Obstajajo tudi posebna tesnila za motorje, menjalnike in izpušne sisteme ter lahki plastični deli, kot so oljne posode ali pokrovi ventilov. Zadnja navedena skupina izdelkov spada v oddelek za lahke gradbene / elastomerne tehnologije, ki je zdaj ElringKlingerjev segment z največjim prometom.

»Posel gre tako dobro, da nenehno potrebujemo več prostora. Posledično imamo včasih zelo utesnjene razmere, «pojasnjuje Tobias Gerst, proizvodni inženir v oddelku za lahke gradbene / elastomerne tehnologije. Odgovoren je za nabavo strojev in sistemov ter za načrtovanje in optimizacijo proizvodnih procesov.

aafaProizvodni inženir Tobias Gerst je z novim transportnim vozičkom podjetja ROEMHELD odstranil orodje s strani (Slika: ROEMHELD).

Stvari so še posebej tesne, na primer pri dveh strojih za brizganje, ki sta opremljena s skupnim robotom in delujeta v treh izmenah. Nahajate se v ohišju, kamor lahko vstopite samo skozi razmeroma ozka in nizka vrata za zamenjavo orodja. Takoj pred sistemi skoraj ni prostora za manevriranje s transportnim vozičkom. V preteklosti je to pomenilo izziv in fizično zahtevno zamenjavo orodja - kar je zdaj zaradi kompaktnih transportnih vozičkov podjetja ROEMHELD opazno lažje.

2Nov menjalni voziček lahko premaknete neposredno na stroj za brizganja in natančno prilagodite višino njegove plošče. Zahvaljujoč krogličnim letvam je orodje enostavno premikati v katero koli smer (Slika: ROEMHELD).

Standardni menjalni voziček kot zasilna rešitev

Na obeh strojih, ki sta med seboj pod kotom približno 120 stopinj, so tesnila zobnikov med drugim opremljena s tesnilnimi ustnicami iz elastomera. Vsakih šest do dever dni je čas za menjavo orodij. Ker v dvorani ni stropnega dvigala, strojev ni mogoče naložiti od zgoraj. Namesto tega so upravljavci obratov do pred nekaj meseci uporabljali enega od številnih običajnih transportnih vozičkov, ki se uporabljajo v obratu 1. Za proizvodnega inženirja Gersta pa je bila to nujna rešitev: »Obstoječi tipi vozičkov so bili ali neprimerni za velike teže orodja ali preveliki za omejen prostor. Kot rezultat, smo morali nerodno manevrirati in še vedno nismo mogli povsem priti do ene od obeh strojnih miz. "

Zato se je do stroja za brizganje prišlo s strani. To pa je pomenilo, da je bilo treba orodje potisniti prečno čez valjčne tirnice menjalnega vozička. Potrebno je bilo veliko mišične moči, dokler orodje ni končno bilo na pravem mestu. Zato se je Gerst pred dvema letoma ozrl po alternativi, ki bi bolj ustrezala posebnim zahtevam.

Orodje so težka do ene tone

Jekleni orodji, ki se uporablja na obeh strojih, tehta po do tone in sta visoki največ 400 mm. Velikost podnožja se giblje med 300 mm x 300 mm in 550 mm x 500 mm. Novi menjalni voziček bi seveda moral biti enako primeren za majhne in velike oblike - in vseeno ustrezati prehodu skozi ozka vrata ohišja.

"Iskali smo tudi sistem, ki bi nam omogočil, da orodja izvlečemo v več smereh," dodaja Gerst. To prihrani manevriranje upravljavca, ne glede na stroj za brizganje, na katerem se zamenjuje orodje. Ena je na desni strani vhoda v ograjen prostor, druga pa nasproti. Operater lahko zapelje naravnost, naloži in razloži voziček naprej in v desno, nato pa vozi nazaj.

3Zahvaljujoč hidravličnim krogličnim letvam je mogoče celo težko orodje premikati, ne da bi pri tem fizično obremenenjevali hrbet (Slika: ROEMHELD).

Google je prinesel rešitev

Z Googlovim iskanjem je Gerst naletel na dobavitelja vpenjalno menjalnih tehnologij podjetje ROEMHELD. Skupina podjetij s sedežem v Laubachu je ena vodilnih organizacij za optimizacijo časa za industrijo predelave plastike po vsem svetu. Med drugim razvija in prodaja voziček za menjavo orodja RWA 1600, za katerega so značilni kompaktna zasnova, elektrohidravlična dvižna ploščad in miza s hidravličnimi krogličnimi letvami. Poleg tega ga je mogoče prilagoditi specifičnim potrebam strank.

Zaradi krogličnih letev na nosilni površini lahko orodje premikate ročno v katero koli smer. Poseben mehanizem zagotavlja transportno varnost: vložki s kroglicami se med vožnjo spustijo in tako preprečijo zdrs orodja. Dodatni varnostni ukrepi so priklopne letve za pristop od spredaj in od strani.

4RWA 1600 se upravlja prek večnamenske ojnice, na kateri je med drugim mogoče prilagoditi hitrost in višino dvižne plošče (Slika: ROEMHELD).

Posebne zahteve se hitro implementirajo

ROEMHELD ponuja tri standardne različice s štirimi, šestimi ali osmimi krogelnimi letvami in nosilnostjo 1.600 kg. Po obsežnem posvetovanju pa se je Gerst odločil za posebno različico z devetimi valjčnimi letvami. To zagotavlja, da tudi najmanjša orodja, ki jih uporablja ElringKlinger, varno ležijo na vsaj dveh letvbah. Poleg tega je inženir proizvodnje namesto standardne velikosti 1150 x 800 mm izbral manjšo ploščo s širino 850 mm in globino 750 mm. To zadostuje za kalupe, ki jih uporablja ElringKlinger, in omogoča operaterju, da brez težav vozi skozi ozke prehode. Avto je bil prilagojen tudi nizki prekladi. V ta namen so mu dvižni hod skrajšali za 10 cm na 190 cm.

»Pomembno kriterij odločanja je bil, da lahko voziček za menjavo orodja konfiguriramo tako, da se natančno ujema z našimi razmerami in našimi zahtevami. Primeren je za majhna in tudi velika in težka orodja in omogoča hitro in enostavno menjavo orodij v tesnih prostorih. Z RWA 1600 podjetja ROEMHELD se je standardna različica skoraj ujemala z našim profilom zahtev. Poleg tega je podjetje intenzivno skrbelo za nas in nas prepričalo z nasveti in storitvami. "

Menjava orodja prijazna hrbtenici operaterja

Novi menjalni voziček je bil dostavljen tik pred božičem. Nastavljalec orodij Fethi Bennadji je bil navdušen: »Voziček nam je v veliko olajšanje. Pred tem je bila menjava orodja zelo težka in naporna, krogelni vložki na dvižni ploščadi pa zelo olajšajo delo in sproščajo hrbtenico. Poleg tega je voziček robusten in zelo enostaven za uporabo. "

V ta namen ima večnamensko ojnico, na kateri je mogoče upravljati dvižno ploščad in električni pogon. Hitrost vozička je mogoče nastavljati brezstopenjsko do 5 km/h. Za občutljiva območja je na voljo tudi "polžja stopnja" z hitrostjo 2 km/h, ki jo lahko izberete s preklopnim stikalom. Pri zaviranju se energija vrača za varčevanje z baterijo. Ta poleg pogona oskrbuje z elektriko tudi hidravlični sistem dvižne ploščadi in kroglične letve.

Baterija se lahko zamenja

Z baterijo 240 Ah lahko baterija voziček oskrbuje približno tri ure pri pogonu pod polno obremenitvijo. Nato jo lahko v celoti napolnite v dvanajstih urah. Če želite nadaljevati pot, jo lahko preprosto zamenjate s polno baterijo v nekaj preprostih korakih.

"Z vozičkom smo zelo zadovoljni in bi ga kadar koli znova kupili," poroča Gerst. In ne samo zaradi tesne posluževalskega prostora, za katero je bil prvotno kupljen: Zaradi visoke nosilnosti in kompaktne zasnove lahko RWA 1600 uporabljamo na številnih napravah v obratu 1.

Spodnji video prikazuje uporabo menjalnega vozička RWA 1600:

5

Vir: Halder d.o.o.

 

ar©tur 2016