IRT 3000

vsebina

Serija spletnih dogodkov za predstavitev slovenskega mobilnostnega ekosistema tuji poslovni javnosti

03.06.2021

Javna agencija SPIRIT Slovenija je pred kratkim izvedla drugega v seriji petih spletnih dogodkov »The Spirit of Slovenian Mobility«, katerih namen je tuji poslovni javnosti predstaviti slovenski mobilnostni ekosistem. Na tokratnem dogodku se je predstavilo pet podjetij, ki so pionirji na področju premijske in zelene mobilnosti na tleh, v vodi in zraku – Pipistrel, E'dyn by Podkrižnik, Greenline Yachts, Noordung in Tushek Supercars.

Premium mobility - GLAVNA GRAFIKA

Kot je uvodoma povedal moderator dogodka, Daniel Avdagič je bila Slovenija vedno med prvimi pri uvajanju novih tehnologij – od prvih preizkusov ladijskega vijaka na Krki, pionirjev letalstva v začetku 20. stoletja (Rusjan), koncepta vesoljske postaje (Noordung) pa do prvega certificiranega električnega letala v letu 2020 (Pipistrel). Na Barju najdeno najstarejše leseno kolo z osjo pa priča, da je želja po mobilnosti na tem področju prisotna že tisočletja.

Ustanovitelj podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je poudaril pomen čistega zraka in zavezanost podjetja k razvoju zelenega letalstva: »Lahko živimo nekaj tednov brez hrane, nekaj dni brez vode, a le nekaj minut brez zraka. Zato je dolžnost vsakega, ki lahko prispeva k čistejšemu ozračju, da to tudi naredi

E'dyn by Podkrižnik je predstavil direktor Jure Podkrižnik. V podjetju razvijajo inovativne in pametne pogonske sisteme za vodna plovila ter infrastrukturo za polnjenje e-plovil, ki spreminja navtiko. V Greenline Yachts so po besedah lastnika in direktorja Vladimirja Zinchenka pionirji hibridnega pogona in verjamejo, da je električni pogon prihodnost plovbe. Noordung v svojih kolesih združuje ekološko ozaveščenost z vrhunskim oblikovanjem in inovativnimi rešitvami. Po besedah soustanovitelja in direktorja Gregorja Frasa, se izkušnja vožnje edinega električnega cruiser kolesa na svetu s karbonskim okvirjem nadgradi še z glasbo, ki se predvaja iz zvočnikov, ki so sestavni del kolesa.

Podjetje Tushek Supercars pa, kot je poudaril tehnični direktor Peter Tibaut, razvija električni pogon prihodnosti, ki je v hibridni obliki že danes na voljo v vrhunskih športnih avtomobilih.

Premium mobility - OKROGLA MIZA

Sledila je diskusija, v kateri so udeleženci poudarili pomen sodelovanja in povezovanja različnih oblik mobilnosti, kar je uspešna formula za razvoj povsem novih oblik mobilnosti, predvsem v urbanem okolju.

Spletnemu dogodku bodo sledili še trije, naslednji bo v četrtek, 17. junija 2021, in sicer na temo mobilnosti kot storitve (Mobility as a Service), prijave bodo možne na spletni strani: https://mobility.sloveniapartner.eu/

Sledila bosta še dogodka v juliju (na temo logistike) in avgustu (na temo mikromobilnosti). Slovenska podjetja s prebojnimi idejami s področja mobilnosti se lahko prijavijo na vsakokratni poziv na spletnem portalu Izvozno okno (www.izvoznookno.si).

Foto: Posnetki zaslona.

www.spiritslovenia.si

ar©tur 2021