IRT 3000

vsebina

Celovita rešitev za rezanje

15.07.2021

Za doseganje trenutnih zahtev in zahtev prihodnosti v industriji je vsestranskost zelo cenjena in iskana. Podjetje Messer Cutting Systems GmbH iz nemškega mesta Groß-Umstadt je ustvarilo resnično celovit paket opreme in hkrati prvo rešitev na področju rezanja, ki zagotavlja koncept vsestranskosti s svojo novo platformo Element. Razen z na videz privlačnim novim dizajnom novi sistem prepriča predvsem s hitrostjo rezanja, natančnostjo in produktivnostjo.

Na trgu so številni dobavitelji sistemov za rezanje, vendar le tisti, ki ponujajo inovativne koncepte, lahko uspešno pridobijo zaupanje kupcev. Zaradi tega podjetje Messer Cutting Systems GmbH kot dobavitelj rešitev neprestano preverja zahteve trga ter razvija še boljše rešitve, ki kupcem zagotavljajo večjo dodano vrednost. Vse to dokazuje fleksibilna platforma stroja Element, ki združuje visoko produktivnost in natančnost s konfiguracijo po meri uporabnikov in posodobitvami. To pa uporabnikom omogoča doseganje zahtev prihodnosti ter konkurenčnost na trgu.

V podjetju Messe Cutting Systems so razvili novo platformo Element, ki svojim strankam ponuja še več možnosti in večjo fleksibilnost, da konfigurirajo raznolike procese rezanja po svojih posameznih zahtevah, poudarja John Emholz, predsednik in direktor podjetja Messer Cutting Systems Group. Poleg tega so v vse komponente vgrajene najnovejše tehnologije, kar zagotavlja povečano produktivnost, izboljšano kakovost rezanja in krajše čase ciklov.

Pameten nadzor stroja

Danes se lahko pameten telefon uporablja že skoraj med spanjem. Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj se ne bi prenesle prednosti te tehnologije tudi na stroje za rezanje. Tako so razmišljali tudi razvijalci novega krmilnika Global Connect in uporabili sodobno tehnologijo upravljanja na dotik kot sodoben vmesnik med uporabnikom in strojem (HMI).

Vizija podjetja Messer Cutting Systems je bila ustvariti enostavnejšo, hitrejšo in predvsem bolj ponovljivo celotno proceduro delovanja, pojasnjuje Ingo Göller, tehnični direktor pri podjetju Messer Cutting Systems. Za dosego vsega tega so bile integrirane številne inovacije, ki zagotavljajo bolj intuitivno celotno delovanje in še posebej pripravo na obdelavo, kar omogoča avtomatizacijo in zanesljivo delovanje. S tem tudi začetniki na področju rezanja lahko hitrejše začnejo delati z novim sistemom. Vsekakor pa so v podjetju Messer Cutting Systems zagotovili, da lahko tudi uporabniki običajnega krmilnika Global Control brez težav začnejo uporabljati nov krmilnik Global Control.

Kljub temu da je tako priprava kot tudi izvajanje procesa zelo pomembno, je ne nazadnje samo izvajanje na stroju najbolj pomembno. Ravno na slednjem pa podjetje Messer Cutting Systems zelo poudarja popolnoma avtomatizirane cikle in skrajšanje neproduktivnih časov. Za doseganje tega so v podjetju preverili skoraj vse procese pri razvoju novega sistema, ki je zelo optimiziran.

Messer Cutting (2)»Fleksibilna strojna platforma Element podjetja Messer Cutting Systems združuje visoko produktivnost in natančnost s konfiguracijo po meri in posodobitvami. Uporabniki imajo tako konkurenčno prednost in so pripravljeni na zahteve prihodnosti. | Vir: Walter Vorjohann

Za dodatno mreženje proizvodnje Global Connect sedaj omogoča neposredno obdelavo proizvodnih nalogov in doseganje maksimalne produktivnosti, še posebej v kombinaciji z izdelki družine OmniFab. Dejstvo, da je uporabniški vmesnik pregleden in enostavno strukturiran, pomaga uporabniku pri priklicu in uporabi vseh zmogljivosti brez kakršnihkoli težav.

Messer Cutting (3)»Za zagotavljanje enostavnejšega, hitrejšega in bolj ponovljivega procesa so razvijalci v podjetju Messer Cutting Systems integrirali napredno tehnologijo upravljanja na dotik s sodobnim uporabniškim vmesnikom v trenutno uporabljen vmesnik med operaterjem in strojem (HMI) novega krmilnika Global Connect. | Vir: Walter Vorjohann

Modularna platforma za individualne rešitve

V novo platformo podjetja Messer Cutting Systems se lahko integrira velika izbira orodij za rezanje in označevanje. Lahko vsebuje plamensko rezanje in označevanje ali proces rezanja s plazmo na nagibajoči se glavi, ki omogoča hitro rezanje. Platforma Element je rešitev, ki uporabnikom ponuja do sedaj neobstoječo fleksibilnost, da sistem natančno prilagajajo na svoje posamične zahteve, razlaga Jörg Mosser, direktor prodaje, servisa in trženja za Evropo pri podjetju Messer Cutting Systems.

Popolnoma usklajeni hitrost in natančnost

Pri snovanju platforme Element razvijalci niso le povečali zmogljivosti stroja, temveč so šli še korak naprej. Poleg uporabe obsežnih inženirskih virov in izkušenj podjetja Messer Cutting Systems ter ob večletnem uspešnem razvoju strojev so se ozrli tudi v prihodnost ter v platformo vgradili najnovejšo razpoložljivo tehnologijo ter napovedali trende prihodnosti.

Uporaba posebnih komponent omogoča doseganje visokih pospeškov in hitrosti premikanja v vseh oseh. Poleg tega so v podjetju Messer Cutting Systems prenovili dvižni sistem, kar še dodatno pospeši proces rezanja. Pameten sistem za zaznavanje stanja rezalne glave omogoča optimizacijo procesa ter odpravo nepotrebnih gibov. Vse to pa skrajša čase ciklov rezanja in posledično poveča skupno produktivnost, poudarja Abraham Balendran, produktni vodja pri podjetju Messer Cutting Systems. In ker hitri gibi potrebujejo dobre zavore, senzor SureStop zagotavlja, da so kolizije preprečene tudi pri visokih hitrostih.

Vsekakor pa hitrost ni edino področje, ki je bilo izboljšano na novi platformi Element. Nova nagibna glava za plazemsko rezanje, ki so jo v podjetju Messer Cutting Systems posebej razvili za platformo Element, se lahko zelo fleksibilno uporablja za rezanje kompleksnih kontur, izdelavo lukenj ali izdelavo posnetij za varjene spoje. Plazemska glava omogoča izdelavo natančnih posnetij pod širokim razponom kotov. Rotacija z visokim pospeševanjem zagotavlja učinkovito izkoriščanje stroja, medtem ko napetost obloka samodejno in natančno nadzira odmik plazemske glave med celotnim procesom rezanja, kar zagotavlja odlične rezultate. Pri razvoju nove nagibne glave je bila osredotočenost tudi na funkcionalnost in majhno obrabo.

Messer Cutting (1)»Nov nagiben sistem za plazemsko rezanje je bil v podjetju Messer Cutting Systems posebej razvit za platformo Element. Plazemsko glavo odlikuje visoka fleksibilnost, ki omogoča obdelavo kompleksnih kontur, izdelavo lukenj ali pripravo posnetij za varjene spoje. | Vir: Walter Vorjohann

Natančna poševna zobata letev in zobniški pogon platforme Element zagotavljata enakomerno gibanje brez vibracij, kar še dodatno poveča kakovost rezanja. Namestitev sistema je zelo enostavna, saj se vodila lahko namestijo neposredno na tla proizvodne hale ali na jeklene profile, kar zagotavlja fleksibilnost in zniža stroške.

Dobro omreženo
Poleg visoke kakovosti in robustne sistemske tehnologije je zelo pomembno dejstvo, da stroj omogoča brezhibno integracijo v delovni tok uporabnika. V ta namen podjetje Messer Cutting Systems ponuja rešitev na področju programske opreme, ki se jo lahko ciljno konfigurira na podlagi različnih zahtev. Portfelj programske opreme podjetja Messer Cutting Systems z družinama izdelkov OmniWin in OmniFab zagotavlja celovit digitaliziran proizvodni proces vse do stroja in nazaj, poudarja Roger Kilian-Kehr, direktor globalnega razvoja pri podjetju Messer Cutting Systems.

Tesno mreženje sistemov ERP in strojev za rezanje proizvajalca Messer Cutting Systems uporabniku olajša povečanje celotne produktivnosti preko povečane preglednosti. Podatki, ki se jih lahko vrednoti, omogočajo objektivno vrednotenje celotne produktivnosti namesto le ocenjevanja. To pa omogoča izvajanje ustreznih korekcij za neprestano ohranjanje proizvodnje na najvišji ravni, dodaja Roger Kilian-Kehr.

Celoten paket prinaša dodatno vrednost
Poleg tega da platforma Element veliko omogoča, je vse to izvedeno zelo dobro. To je rezultat interakcije vseh tehnologij, rešitev na področju programske in strojne opreme ter storitev podjetja Messer Cutting Systems. Celoten paket zagotavlja strankam podjetja Messer Cutting Systems dodano vrednost ter konkurenčno prednost na zahtevnem trgu, zaključuje John Emholz. [ Objavljeno na: www.pressebox.de ]

www.messer-cutting.com

ar©tur 2021