IRT 3000

vsebina

Seco pomaga strankam, da zmanjšajo svoj ogljični odtis

19.07.2021

Družba Seco že ima uveljavljeno metodo za analizo življenjskega cikla lastnih izdelkov in za kartiranje proizvodnih procesov, ki je del njenega cilja, da zmanjša svoj vpliv na podnebje. Naslednji korak je tudi ponudba, ki bo pomagala zmanjšati ogljični odtis strank.

SI_HQ_ILL_Cutting Data Optimization For CO2E ReductionHQ_ILL_Potential For Reducing CO2 Emissions On Processing Operations.jpg

Stolpčni diagram, ki prikazuje možnost zmanjšanja izpustov CO2 pri postopkih obdelave. Model vključuje ogljične odtise stroja, orodja, porabo hladilne tekočine in električne energije.

Trajnostnost je eno od strateških področij družbe Seco, ki ima ambiciozne cilje in dobro razvite načrte, kako prispevati k boljšemu podnebju v skladu z globalnimi cilji ZN. Družba uporablja uveljavljene metode izračuna za poročanje o emisijah toplogrednih plinov iz lastne proizvodnje. Kot naslednji korak družba Seco razvija sisteme, ki bodo strankam omogočili optimizacijo uporabe izdelkov Seco in s tem zmanjšanje njihovega vpliva na podnebje. „Ko podjetja analizirajo svoj vpliv na podnebje, to na splošno temelji na tradicionalnih analizah življenjskega cikla lastne proizvodnje in izdelkov. Vendar pa 70 % vpliva naših orodij na podnebje nastane v uporabniški fazi. Zadevo lahko izboljšamo tako, da svojim strankam pomagamo z optimizacijo uporabe naših orodij,“ pravi Ted Forslund, globalni koordinator za trajnostnost pri družbi Seco.

Družba Seco in njen oddelek za raziskave in razvoj zdaj razvijata podatkovne modele, ki jih je mogoče uporabiti za izračun ogljičnega odtisa strank v uporabniški fazi. Model upošteva celoten življenjski cikel orodja, vključno s porabo energije in uporabo hladilnega sredstva v proizvodnih procesih strank, kar jim pomaga pri optimizaciji procesov in zmanjšanju njihovega vpliva na podnebje. “S pravimi odločitvami, uporabo pravilnih rezalnih parametrov in izogibanjem suboptimizacijam pri izdelavi posameznih delov lahko stranke zmanjšajo svoj ogljični odtis za vsaj 20 %. Namen je najti najboljši način za izdelavo dela s spreminjanjem različnih parametrov,“ je povedal Sören Hägglund, doktor in strokovnjak za raziskave in razvoj rezalnih parametrov pri družbi Seco.

Za ta namen je Secov oddelek za raziskave in razvoj razvil programsko opremo, ki omogoča simulacijo različnih proizvodnih procesov in preizkušanje različnih možnosti za izdelavo izdelka, kot so izbira metode obdelave, stroja, strategije in orodja. „Na primer, med določenim proizvodnim postopkom je moč ugotoviti, ali ste stroj/orodje uporabili v celoti. Če vidite, da celoten potencial stroja ali orodja ni izkoriščen, je morda smiselno izbrati druge možnosti, saj lahko tako zmanjšate ogljični odtis,“ pravi Daniel Johansson, doktor in višji strokovnjak za raziskave in razvoj pri družbi Seco.

Velika prednost tiči predvsem v tem, da lahko stranke zlahka opazijo, kako zmanjšati svoj ogljični odtis. Po navedbah Daniela Johanssona se je za to zanimalo veliko število strank. „Obstaja veliko povpraševanje po trajnostni proizvodnji, vendar do te rešitve ni prišlo mnogo zaposlenih v strojni industriji,“ pravi. „Pri naši rešitvi je edinstveno to, da lahko poleg tega, da lahko vidimo lastne izdelke, vključimo tudi procese strank in jim ponudimo priložnost, da poskušajo pri svoji proizvodnji čim bolj zmanjšati ogljični odtis.
Če uporabimo izraz, ki smo si ga sposodili iz avtomobilske industrije, ponujamo tako imenovani gumb Eco.“

Poleg zagotavljanja trajnostnosti družba Seco s tem projektov skrbi tudi za ohranjanje vodilnega mesta pri ponujanju digitalnih rešitev. „V oddelku za raziskave in razvoj dajemo poudarek na razvoj tehnologije, ki jo je mogoče uporabiti v prihodnosti in ki jo je mogoče uporabiti kot temelj za druge digitalne rešitve. Trenutno naša rešitev ni na voljo za javno uporabo, dolgoročno pa bi lahko predvideli možnost zagotavljanja vmesnika za zunanjo uporabo,“ je zaključil Sören Hägglund.

www.secotools.com

ar©tur 2021