IRT 3000

vsebina

NASA uporablja testiranje vibracij pri projektu električnega letala

02.02.2022

NASA na tleh izvaja obsežna testiranja vibracij svojega novega električnega letala X-57 “Maxwell” za simulacijo napetosti, ki lahko nastanejo med letom, da zagotovi energijsko učinkovitost in varnost letala.

S povečanim povpraševanjem po električnih vozilih želi NASA dokazati, da so lahko tudi letala električna. Rezultat tega je letalo X-57 “Maxwell”, ki ima namesto običajnih motorjev z notranjim zgorevanjem dva elektromotorja, ki ju napajajo trakcijske baterije.

Photo courtesy of NASATesti vibracij so se izkazali kot pomemben mejnik pri razvoju novega letala X-57 “Maxwell”. Vir: Hottinger Brüel & Kjær

Za zagotavljanje, da nova zasnova letala dosega kriterije energijske učinkovitosti ter da je varno za letenje, je NASA to eksperimentalno letalo podvrgla številnim testom vibracij, pri čemer je podatke iz pospeškometrov nameščenih okoli elektromotorja pridobivala s sistemov za zajem podatkov LAN-XI ter platformo za analizo podatkov proizvajalca Hottinger Brüel & Kjær (HBK), podjetja specializiranega za področje testiranja in izvajanja meritev.

Inženirji v NASI so uporabili programsko opremo BK Connect podjetja HBK za testiranje in analizo podatkov pridobljenih iz 191 testov s štirinajstimi različnimi konfiguracijami testiranja. Rezultati testiranj vibracij na tleh so NASI zagotovili veliko boljše razumevanje modalnih karakteristik letala X-57, ki je trenutno v konfiguraciji Mod II. Projektna ekipa bo posodobila model z vsemi pridobljenimi podatki, tako da bo NASA nadaljevala razvoj novega letala X-57.

Več informacij na: www.bksv.com

ar©tur 2021