IRT 3000

vsebina

Napredna tehnologija prijemanja je osvojila nemško nagrado za inovacijo za leto 2021

07.02.2022

Z bioničnim prijemalom ADHESO proizvajalca SCHUNK lahko uporabniki varno ravnajo z občutljivimi deli brez nevarnosti puščanja sledi. Novo prijemalo SCHUNK ADHESO omogoča občutljivo prijemanje brez uporabe mehanske sile ali potrebe po zunanjem napajanju. Nemški svet za oblikovanje je novo tehnologijo nagradil z Nemško nagrado za inovacijo za leto 2021 v tekmovalnem razredu »Odličnost v poslovanju Business to Business«.

SCHUNK_ADHESO_Wafer_2

SCHUNK_ADHESO_Wafer_1

SCHUNK je s svojo inovativno tehnologijo prijemanja ADHESO osvojil nemško nagrado za inovacijo za leto 2021. Slika: SCHUNK.

Nov način prijemanja temelji na načelu delovanja, ki je prevzet iz narave in uporablja Van der Waalsove sile med molekulami. Gekoni uporabljajo adhezivne sile, saj jim omogočajo hiter in enostaven oprijem na različnih površinah. Novi tip skrbnega ravnanja z občutljivimi komponentami, ki ne pušča sledi, odpira številna nova področja uporabe. Ravnati je mogoče z ultralahkimi steklenimi materiali ali mikromehanskimi deli, a tudi s težkimi komponentami v avtomobilski industriji in strojarstvu. Tehnologija ADHESO je zlasti učinkovita v higiensko občutljivih okoljih, kjer njena moč zares pride do izraza: ker deluje brez emisij delcev, je v celoti primerna za delo v čistih prostorih v laboratorijski avtomatizaciji, medicinski in farmacevtski industriji ter elektronski industriji. Prijemala ADHESO lahko varno primejo in držijo zabojnike, brizgalke, ploščice ali vezja brez potrebe po zunanjem napajanju. To je dejanska dodana vrednost z vidika operativnih stroškov, hkrati pa olajša zagon. SCHUNK je kot vodilno podjetje na področju sistemov za prijemanje in vpenjalno tehnologijo s tem funkcionalnim in trajnostnim celovitim konceptom osvojil nagrado za inovacijo za leto 2021, ki jo podeljuje Nemški svet za oblikovanje, SCHUNK ADHESO pa je bil nagrajen v tekmovalnem razredu »Odličnost v poslovanju Business to Business«, v kategoriji »Stroji in inženiring« kot inovacija.

SCHUNK je razvil fleksibilno nastavljivo adhezivno oprijemalo v sodelovanju z mladim start-up podjetjem INNOCISE. Vsi, ki želijo to tehnologijo uporabljati v svojih robotskih sestavih, lahko pred nakupom preverijo delovanje tehnologije v realnih pogojih v laboratoriju SCHUNK CoLab. To zagotavlja večjo varnost v procesu načrtovanja.

schunk.com/adheso

ar©tur 2021