IRT 3000

vsebina

Mednarodni Logistični kongres

21.03.2022

V Portorožu se bo od 6. do 8. aprila 2022 odvil že deveti najpomembnejši dogodek s področja logistike v regiji mednarodni Logistični kongres: »Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2022«. Kongres od samega začetka uspešno združuje vse deležnike, ki so kakorkoli povezani z logistiko - tako s strani logističnih, prevozniških in proizvodnih podjetij, ponudnikov informacijskih in tehnoloških rešitev, šolstva in državnih organov. Kongres pa bo v letošnjem letu največji poudarek dal Industriji 5.0, kot naslednji fazi »lean-a« ter digitalizaciji in avtomatizaciji. Dogodek, ki se ga je samo lani udeležilo 290 udeležencev iz 12 evropskih držav ter številnih mednarodnih predavateljev in panelistov, organizira Slovensko logistično združenje v sodelovanju z Združenjem za promet pri GZS in ACS, Slovenskim avtomobilskim grozdom.

LOG22_banner-clanek_1000x565

Pričakovan obisk letošnjega Kongresa je več kot 400 udeležencev iz vsaj 10 držav, želja organizatorjev pa je pozitivno vplivati na ambicioznost pri poslovni, digitalni in tehnološki modernizaciji družb. Organizatorji se zavedajo, da to lahko dosežejo samo s predavanji, ki temeljijo na prikazu konkretnih rešitev, zato so na Kongresu vedno predstavljeni vrhunski primeri dobrih praks, odlični domači in tuji managerji in strokovnjaki, ki uspešne zgodbe udeležencem tudi predstavijo.

Prav široka zastopanost vseh deležnikov daje Kongresu poseben naboj in priložnost za še več povezovanja, mreženja in spoznavanja dobrih praks, ne samo s področja logistike, pač pa tudi s področja, ki ga pokrivajo vse stranke -podjetja v procesu, kar omogoča, da se stranke med seboj še bolje spoznajo in tako dodatno izboljšajo logistične in proizvodne storitve.

Industrija 4.0 (5.0) ni alternativa »lean«, je samo naslednja faza

Deveti mednarodni Logistični kongres »Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2022« bo obravnaval teme s področij uporabe dronov v logistiki, sodelovanja na področju logistike, logistike na tirih in gradnje logističnih centrov. Rdeča nit ostajata avtomatizacija in robotizacija v logistiki, transportu in proizvodni logistiki. Kot vedno pa bo tudi letošnji kongres predstavil konkretne primere v proizvodni, logistiki in transportu.

Primeri dobrih praks

Svoje primere dobrih praks bodo predstavljala znana slovenska in tuja podjetja, kot na primer Volvo, Danfoss Trata, Iskraemeco, Interlog, Adria Kombi, SŽ Tovorni promet, DB Cargo, Go Asset, Pošta Slovenije in številni drugi. Zadnji dan kongresa pa bo potekal tudi t.i. Research day, kjer bodo udeleženci lahko bolj obširno spoznali razvojno-raziskovalne dosežke slovenskih fakultet.

Pomanjkanje skladiščnih in logističnih prostorov – vseevropski problem

Covid situacija ima močan vpliv na logistiko. Ekonomija vendarle raste, povečana tveganja na surovinskih trgih pa podjetja silijo v večje rezerve. S tem, ko se dražijo surovine, in ko je iz dneva v dan večji izziv kako zaposliti dovolj pravega kadra, je pritisk na cene logističnih in proizvodnih storitev vedno večji. Družba je danes drugačna in logistika je danes drugačna. Potrebe po dodatnih logističnih kapacitetah presegajo ponudbo, zato je gradnja novih logističnih kapacitet nujna, pri tem pa se družbe širitev kapacitet lotevajo zelo različno. Tehnološka, digitalna in organizacijska modernizacija je nujna in podjetja se tega zavedajo. Veliko se vlaga v spremembe, tempo je hud, na predstavnikih logistike pa je, da delajo prave korake.

Logistični kongres bo tako naslovil ta problem in predstavil kar nekaj primerov dobrih praks: Logistični center v Sežani - strateška investicija v regijo, prenova in širitev logistike v družbi Vigros v Puconcih, vzpostavitev največjega logističnega centra v Srbiji; cargo-partner in Logistični center Brnik, kako je LIDL zgradil enega največjih logističnih objektov v Sloveniji … V okviru okrogle mize pa bo kongres odgovoril tudi na vprašanje kaj storiti, če se logistične potrebe večajo, gradbena zakonodaja pa že omejuje razvoj?

Več na https://logisticnikongres.si/

Organizator: Slovensko logistično združenje
Partnerja: Združenje za promet pri GZS in ACS, Slovenski avtomobilski grozd
Izvajalec projekta: Proevent d.o.o.

ar©tur 2021