IRT 3000

vsebina

Na Fakulteti za elektrotehniko bodo obeležili Mednarodni dan svetlobe

12.05.2022

Brez svetlobe nam živeti ni. Naravna svetloba je izvor življenja, saj omogoča, da rastline opravljajo fotosintezo, pozitivno pa vpliva tudi na počutje človeka. Obenem je pomembna umetna svetloba, ki nam omogoča dobro vidnost v notranjih prostorih ob slabem vremenu in ponoči, varnejšo vožnjo z avtomobili, napredek v medicinskih tehnologiji in diagnostiki ter še mnogo več. Pomen svetlobe so prepoznali tudi v organizaciji UNESCO, v kateri so 16. maj razglasili za Mednarodni dan svetlobe. Na ta dan leta 1960 je namreč fizik in inženir Theodore Maiman predstavil prvi laser.

Na UL FE bodo obeležili mednarodni dan svetlobe

Letošnjemu dnevu svetlobe pa bodo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani posvetili vrsto aktivnosti.

Na Fakulteti za elektrotehniko UL bodo v ponedeljek, 16. maja, Mednarodni dan svetlobe obeležili z zanimivimi aktivnostmi, ki bodo potekale med 9. in 16. uro. Predstavniki različnih podjetij bodo obiskovalcem na kratko približali številna področja svetlobe. Tako bomo lahko poslušali o dnevni svetlobi »od zgoraj«, butični javni razsvetljavi, trendih v avtomobilski razsvetljavi, uporabi AR (t. i. augmented reality oz. obogatena resničnost) pri projektiranju razsvetljave ter daljinskem nadzoru in upravljanju razsvetljave preko LTE. Slišali bomo lahko tudi o načrtovanju razsvetljave v BIM okolju, tehnologiji Z Spectrum, o tem, kako svetloba vpliva na počutje, ter o trendih upravljanja razsvetljave.

Poleg predavanj so organizatorji pripravili tudi okroglo mizo z naslovom »Biološko aktivna razsvetljava«, v sklopu katere bodo predstavili pozitivne in negativne lastnosti razsvetljave prihodnosti. Okroglo mizo bo vodil prof. dr. Grega Bizjak. Ob 21. uri pa ob parku pri Križankah napovedujejo otvoritev inštalacije »Svetlobna gverila«, ki jo bodo pripravili študenti Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za arhitekturo UL.

Več informacij o dogodku in podrobnejši urnik so na voljo prek te povezave. Udeležba na dogodku je brezplačna, zaželena pa je prijava prek prijavnega obrazca.

 

ar©tur 2021