IRT 3000

vsebina

Dan vzdrževanja – inženirska delavnica vzdrževanja

25.05.2022

Neprestan razvoj in tekmovalnost na globalnem trgu zahtevata vedno večjo učinkovitost in dodano vrednost. Poleg potrebnih izumov, novih izdelkov in tehnoloških izboljšav se mora vzdrževanje vseskozi izpopolnjevati in izboljševati. Od kvalitetnega vzdrževanja je odvisno, koliko bomo v proizvodnji izdelali in koliko dodane vrednosti ustvarili. Vzdrževanje, ki vključuje nova znanja in opremo, diagnostiko in prognostiko, lahko vsem omogoči bolj zanesljivo prihodnost. Na letošnjem dnevu vzdrževanja bomo skozi pet zanimivih predavanj predstavili sodoben pogled na vzdrževanje.

Po dveletnem koronskem obdobju so se letos spomladi znova začele sejemske dejavnosti. V Celju je med 5. in 8. aprilom 2022 zelo uspešno potekal Mednarodni industrijski sejem (MIS), ki je poleg številnih razstavljavcev ponujal tudi obsejemske dejavnosti. Vsak dan so potekala različna predavanja v kongresnem delu Celjskega sejma. V četrtek je po štirih letih znova potekal Dan vzdrževanja – inženirska delavnica vzdrževanja v dvorani Celjanka. Delavnico sta skupaj s Celjskim sejmom soorganizirali Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in strokovna revija IRT3000, ki je poskrbela tudi za pogostitev in brezplačen ogled sejma za študente ljubljanske in mariborske univerze. Moto letošnje delavnice je bil: »S sodobnim vzdrževanjem v zanesljivo in boljšo prihodnost!« Tudi letošnja delavnica je bila, kot prejšnje, dobro obiskana, prisotnih je bilo več kot 60 udeležencev.

IMG_20220407_123138

Delavnica se je začela ob 12.30 z uvodnim nagovorom izvršnega direktorja sejma, mag. Roberta Otorepca. Predstavil je problematiko sejemske dejavnosti, ki je mirovala dve leti, a je z veseljem sporočil, da je letošnji industrijski sejem znova zelo kvaliteten. Na letošnjem MIS je bilo na več kot 300 razstavnih prostorih predstavljenih več kot 800 blagovnih znamk iz več kot 30 držav. Gre za največji in najpomembnejši industrijski sejem v jugovzhodni Evropi. Omenjen je bil velik pomen vzdrževanja v današnjem času evropske in svetovne krize povezane z vojno v Ukrajini. Obstoječe stroje in naprave je treba dobro vzdrževati, da bodo lahko služili svojemu namenu in pripomogli k skupni blaginji.

Sledilo je predavanje doc. dr. Franca Majdiča z naslovom »Uvod, pomen sodobnega vzdrževanja, novi programi na UL FS«. Predstavljeni so bili vzdrževanje, drevesna struktura ter glavni vplivni parametri na mehanske okvare. Predstavljeni sta bili tehnična diagnostika ter merilna oprema, ki se uporablja za diagnosticiranje napak in okvar v hidravličnih sistemih. Udeleženci so dobili vpogled v trende in smernice razvoja hidravličnih in pnevmatičnih naprav. Predstavljen je bil tudi nov predmet Vzdrževanje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Drugo predavanje je izvedel Jure Thaler, direktor raziskav in razvoja v podjetju Lotrič meroslovje, d. o. o. Naslov predavanja je bil »Kalibracija kot edini način vzdrževanja merilne tehnike«. Predstavljeno je bilo, kako zelo je pomembno, da uporabljamo kalibrirana merila. To je edini in pravi način pri zagotavljanju kakovostnih izdelkov in storitev.

Tretje predavanje je izvedel Igor Škerjanec iz podjetja Omega Air, d. o. o., z naslovom: »Sistemi za lastno proizvodnjo dušika in kisika«. Najprej so bile predstavljene osnove o zraku ter uporabnost dušika in kisika. Sledila je predstavitev metod proizvodnje dušika in kisika. Predstavljen je bil PSA generator in kompresorska postaja. Na koncu je bilo predstavljeno, zakaj je lastna proizvodnja dušika in kisika boljša od uporabe jeklenk.

Četrto predavanje je izvedel Klemen Šobak iz podjetja Hennlich, d. o. o. z naslovom »Uporaba tribo plastike v industriji«. V predavanju je bilo predstavljeno, kakšne skupine polimerov obstajajo, kako so zgrajeni ter njihove lastnosti in prednosti v primerjavi s kovinskimi drsnimi materiali. Predstavljena so bila potencialna področja uporabe polimerov v industriji, za nizke in visoke obremenitve, robotiko, šport in rekreacijo ter njihov vpliv na okolje.

Po predavanjih je sledilo družabno srečanje s prigrizkom in nato ogled sejma MIS.

Avtor: dr. Franc Majdič, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, IRT3000

ar©tur 2021