IRT 3000

vsebina

Od danes v Elanu deluje lastna sončna energija 100 % ZELENO: Energija sončne strani Alp

20.07.2022

V Elanu oblikujemo, razvijamo in proizvajamo vrhunske izdelke za zdrav in aktiven življenjski slog. Ko se ukvarjamo z razvojem novih, inovativnih izdelkov, je vprašanje “Koliko energije bo treba za nastanek novega izdelka?” redno vključeno v razmislek o izbiri. A za tiste, ki krojimo trende industrijske proizvodnje, je izbira energenta in njegovega vira eden osrednjih strateških razmislekov. Elanova pot v naslednje zmage bo poganjana izključno z oskrbo iz obnovljivih virov energije, del elektrike pa bomo pridobivali s pomembno pridobitvijo – lastno sončno elektrarno, ki bo prve kilovatne ure obrnila z današnjim dnem. Že šesti skupni energetski projekt v smeri zelene preobrazbe nam je hitro in kakovostno pomagalo realizirati podjetje Interenergo.

elan

Letošnje leto se je za družbo Elan zapisalo kot prelomno, saj smo postali 100 % gnani na elektriko iz obnovljivih virov, hkrati pa smo dosegli še naslednji zadani mejnik – delno energetsko samooskrbnost.

Svetla in brez emisijska prihodnost

Sončna (solarna) energija predstavlja najhitreje rastoč segment virov trajnostne oskrbe z elektriko, saj z napredkom tehnologije, vse večjo cenovno konkurenčnostjo in učinkovitimi novimi poslovnimi modeli široko odpira vrata v nizkoogljično gospodarstvo.

Za Elan, ki že zasleduje cilj dviga energetske učinkovitosti in znižanja toplogrednih izpustov iz svoje osnovne dejavnosti, je vzpostavitev elektrarne v sklopu lastnih objektov logična strateška poteza, ki bo z današnjim dnem obrodila očitne sadove. Sončna elektrarna bo na letni ravni poskrbela za povprečno 12 % energetskih potreb družbe in bo tako pripomogla k znižanju izpustov – za skoraj 498,2 ton prihranka letno.

Sončna elektrarna, bo na letni ravni poskrbela za povprečno 12% energetskih potreb družbe in bo tako pripomogla k znižanju izpustov – za skoraj 498,2 ton prihranka letno

Energetska trajnostna transformacija gospodarstvu in družbi nalaga učinkovit in hiter takt, saj zaradi tradicionalne odvisnosti od fosilnih goriv vsebnost toplogrednih plinov v atmosferi, močno vpliva na ostale gradnike družbene koristi. Družba Elan v svoji industriji in regiji tako ponovno potrjuje svojo predanost in še naprej vodi z zgledom.

Neodvisnost od fosilnih goriv skupaj z novo investicijo v sončno elektrarno, bo na letni ravni poskrbela za ponor izpustov CO2 kot bi ga sicer absorbiralo približno 15.000 dreves.

Hitra dejstva o Elanovi novi sončni elektrarni:

•           Skupna nazivna moč: 1 MW – dovolj za oskrbo 160 gospodinjstev

•           Letna proizvodnja električne energije: 1.060 MWh

•           Skupna količina posameznih nameščenih panelov elektrarne: 2.500

•           Skupna površina: 5.000 m2 - površina primerljiva z velikostjo celjskega gradu.

Lokalnemu znanju in surovinam zdaj pridružujemo še lastno energijo

Zadnja leta smo s predanim delom učvrstili svoj slogan “Ročno izdelani v osrčju slovenskih Alp” in z optimizacijo nabave poskrbeli, da približno 99 % vseh surovin pridobimo iz Evropske unije. Lokalno znanje in vpetost v bližnje skupnosti smo poglobili s projekti obnove gorenjskih gozdov, s tem pa neposredno poskrbeli za vir lesa, ki bo v prihodnjih generacijah vgrajen v Elanove smuči.

Kot izjemen dosežek štejemo dejstvo, da smo verigi trajnostnih sprememb uspeli priključiti še področje energetske oskrbe. Dokaz več, da je trajnost res del DNK družbe Elan.

Direktor zimsko-športne divizije in podpredsednik skupine Elan Leon Korošec in direktor družbe Interenergo Blaž ŠterkDirektor zimsko-športne divizije in podpredsednik skupine Elan Leon Korošec in direktor družbe Interenergo Blaž Šterk

Prednost dolgoročnih energetskih partnerstev

»Po modelu energetskega pogodbeništva sodelujemo z družbo Elan že pri šestem projektu, kar kaže, da ne sledijo in vodijo trendov zgolj v svoji panogi, ampak razumejo ključne tendence tudi na področju energetike. Kljub dobavni krizi je bila realizacija projekta s strani naših strokovnjakov in podizvajalcev hitra in uspešna, hkrati pa je naročnik, glede na globalno dogajanje, pravi čas okrepil energetsko samozadostnost,« izpostavlja direktor energetskih storitev v družbi Interenergo Mohor Vrhovnik. Projekt sončnih elektrarn bo Elanu poleg samooskrbe zagotovil konkurenčne cene in velik korak k zelenemu obratu, morda najpomembneje pa je, da jih bo razbremenil velikega dela energetskih vprašanj v teh turbulentnih časih. V času trajanja pogodbe bodo namreč razbremenjeni skrbi o cenovno ugodni ter stabilni dobavi, upravljanju, vzdrževanju in servisiranju. Čas, ki bi ga Elan sicer moral posvetiti naštetemu, jim bo tako na voljo, da se bodo še v večji meri lahko posvetili njihovemu osnovnemu poslanstvu. »Veseli nas, da nam je Elan zaupal še eno novo dolgoročno sodelovanje in verjamemo, da bo ta trend v prihodnje še rasel, pri čemer smo v Interenergu z našimi bogatimi izkušnjami vedno na voljo za nova in krepitev že obstoječih partnerstev«, je zaključil Vrhovnik.

Luka Bizjak (Elan) Leon Korošec (Elan) Blaž Šterk (Interenergo) Mohor Vrhovnik (Interenergo)Luka Bizjak (Elan) Leon Korošec (Elan) Blaž Šterk (Interenergo) Mohor Vrhovnik (Interenergo).

elan.si

ar©tur 2021