IRT 3000

vsebina

Nižji stroški, izboljšana kakovost in popolni rezultati končne obdelave

03.08.2022

Za zagotavljanje optimalnega delovanja umetnih kolkov v človeškem telesu morajo biti posamezni deli kolčnih protez obdelani z različnimi končnimi površinskimi obdelavami. Vrat proteze mora tako biti na primer zelo gladek, kar se doseže s poliranjem. Pred kratkim je proizvajalec natančnih komponent zamenjal kombiniran postopek ročnega brušenja in elektropoliranja s popolnoma avtomatiziranim dvostopenjskim procesom masovne končne obdelave. Sistem za vlečno vibracijsko poliranje R 4/700 SF proizvajalca Rösler omogoča hkratno natančno končno obdelavo dvanajstih kolčnih protez v enem postopku. To poleg bistvenih prihrankov in krajših časov ciklov obdelave, zelo izboljša kakovost in doslednost rezultatov končne obdelave.

IMG Rösler Drag Finisher R4_700Podjetje MBN Präzisionstechnik je zamenjalo ročno brušenje in naknadno elektropoliranje kolčnih protez s popolnoma avtomatiziranim dvostopenjskim postopkom vlečnega vibracijskega poliranja pri usmerjeni končni obdelavi površine. Sistem za vlečno vibracijsko poliranje R 4/700 SF proizvajalca Rösler omogoča hkratno natančno končno obdelavo dvanajstih kolčnih protez v enem postopku. Poleg nižjih stroškov in krajših ciklov obdelave nova tehnologija zagotavlja bistveno izboljšanje kakovosti in popolnoma dosledne rezultate končne obdelave površine.Vir: MBN Präzisionstechnik

Podjetje MBN Präzisionstechnik GmbH v avstrijskem mestu Pottendorf je že 20 let specializirano na področju izdelave natančno obdelanih komponent in sestavov. Podjetje je osredotočeno na proizvodnjo ortopedskih implantatov in kirurških instrumentov izdelanih iz titana in nerjavnega jekla. Podjetje MBN Präzisionstechnik je certificirano v skladu s standardom DIN 13485 in poleg tega, da je opremljeno z izjemno sodobno strojno opremo, med drugim tudi sistemom za lasersko označevanje, ima tudi čisto sobo za izdelavo prevlek ter sterilno pakiranje svojih izdelkov.

Poseben izziv: končna obdelava delov površine na različnih kolčnih protezah

Proizvodnja v podjetju MBN Präzisionstechnik je pretežno avtomatizirana in omogoča sledljivost celotne proizvodne verige od surovin do končnih izdelkov. Do pred kratkim so vratni del kolčne proteze polirali z dvostopenjskim ročnim postopkom ter nato uporabili proces elektropoliranja. Takšen postopek končne obdelave površine je bil časovno potraten, zahteval je veliko delovne sile ter je bil zelo drag. Zaradi tega je Thomas Müllner, direktor podjetja MBN Präzisionstechnik, že dlje časa iskal avtomatizirano alternativno rešitev. Na kolčnih protezah je treba polirati le natančno definiran del površine, pri čemer se izdeluje kolčne proteze različnih oblik, tako da je bila avtomatizacija procesa končne obdelave površine velik izziv. Prvi preizkusi obdelave niso bili izvedeni v podjetju Rösler, temveč pri konkurenčnem dobavitelju, pri čemer pa rezultati niso dosegli standardov kakovosti podjetja MBN Präzisionstechnik.

Aplikacija za tehnologijo vlečnega vibracijskega poliranja

Na priporočilo kupca podjetja MBN Präzisionstechnik so bili nadaljnji preizkusi obdelave izvedeni v avstrijski prodajni podružnici podjetja Rösler. Poleg bližine ima ta podružnica tudi testni in servisni center. Strokovnjaki podjetja Rösler so se odločili za izvedbo preizkusov obdelave v sistemu za vlečno vibracijsko poliranje. Ta edinstven masovni postopek končne obdelave površin omogoča natančno in usmerjeno končno obdelavo površine izdelkov visoke vrednosti in kompleksnih oblik. Ko so bili določeni procesni parametri, je obdelava potekala brez kakršnihkoli sprememb, kar zagotavlja popolnoma ponovljive rezultate. Celovito praktično strokovno znanje in izkušnje podjetja Rösler so omogočale hiter razvoj dvostopenjskega procesa s tehnologijo vlečnega vibracijskega poliranja. Proces sestavljata postopek mokrega brušenja ali predpoliranja in postopek suhega poliranja, kar ustvari dosledno visokokakovostno površino v presenetljivo kratkem ciklu obdelave. Glavna lastnost tehnologije končne obdelave z vlečnim vibracijskim poliranjem podjetja Rösler temelji na vibracijskem motorju nameščenem pod posodo s procesnim medijem. Vibriranje posode zagotavlja optimalno mešanje procesnega medija, kar se odraža v popolnoma homogeni končni obdelavi površine vseh pomembnih delov kolčne proteze, poudarja Thomas Müllner.

Popolnoma avtomatiziran obdelava z vlečnim vibracijskim poliranjem v dveh posodah

V podjetju MBN Präzisionstechnik so se odločili za kompakten sistem za vlečno vibracijsko poliranje R 4/700 SF. Ta stroj, ki je takoj pripravljen za uporabo, sestavljata posoda s procesnim medijem premera 700 mm in vrtljivo obešalo s štirimi vrtljivimi vreteni, pri čemer vsako vreteno omogoča vpetje treh obdelovancev. Vrtljivo obešalo in vrtljiva vretena so opremljena z ločenimi pogonskimi sistemi, tako da se lahko gibajo neodvisno drug od drugega. Stroj za vlečno vibracijsko poliranje je opremljen z dodatno posodo s procesnim medijem. Posodi se lahko hitro in enostavno zamenjata s pomočjo viličarja.

Pred obdelavo območij površine kolčnih protez se neobdelane dele površine zaščiti, nato sledi ročna namestitev protez na posebno vpenjalno pripravo. V podjetju MBN Präzisionstechnik so razvili posebno vpenjalno pripravo, ki se uporablja za vse tipe in velikosti protez, razlaga Thomas Müllner. Ko so proteze vpete, se vpenjalno pripravo namesti na vretena stroja.

IMG Grinding of hip stems with plastic mediaKolčne proteze so vpete v posebej zasnovane vpenjalne priprave, ki se lahko uporabljajo za vse tipe in velikosti kolčnih protez. V prvem koraku končne obdelave mokrega brušenja in predpoliranja se uporablja mešanica plastičnega procesnega medija in posebne spojine. Vir: MBN Präzisionstechnik

Po zagonu programa za določeno obdelavo shranjenega v programabilnem nadzornem sistemu se obešalo spusti, da so vretena z obdelovanci potopljena v procesni medij. Pri mokrem postopku brušenja se uporablja mešanica plastičnega medija različnih geometrijskih oblik in posebna spojina. Med postopkom obdelave se obešalo in vretena vrtijo z vnaprej določeno hitrostjo v nasprotne smeri. Po približno polovici cikla obdelave, kar traja približno manj kot eno uro, se smer vrtenja običajno obrne. To zagotavlja, da se vratni del kolčnih protez obdela popolnoma enakomerno. Za čiščenje procesne vode pri postopku mokrega brušenja je podjetje MBN Präzisionstechnik polavtomatski sistem za centrifugalno obdelavo procesne vode model Z 800 proizvajalca Rösler. Recikliranje procesne vode varuje okolje in zelo pomaga pri znižanju stroškov končne obdelave površine.

IMG Polishing of hip stems with supervelat_VV drugem koraku obdelave se posoda s procesnim medijem enostavno zamenja. Postopek poliranja poteka v suhem z medijem rastlinskega izvora, ki med obdelavo ustvarja minimalno količino prahu. Vir: MBN Präzisionstechnik

Za poliranje se uporablja medij za suho poliranje rastlinskega izvora. Ta del obdelave traja manj kot 20 minut in pred obdelavo se posoda s procesnim medijem enostavno zamenja na stroju za vlečno vibracijsko poliranje. Avtomatiziran postopek vlečnega vibracijskega poliranja omogoča podjetju MBN Präzisionstechnik bistveno izboljšanje kakovosti in doslednosti rezultatov končne obdelave površine. Hkrati pa so stroški v primerjavi s prvotnim postopkom brušenja in poliranja kolčnih protez znižani za dve tretjini. To pomeni, da se bo investicija v novo opremo amortizirala v manj kot treh letih, dodaja Thomas Müllner.

Več informacij na: www.rosler.com

ar©tur 2021