Zajem, uporaba in shranjevanje ogljikovega dioksida
14.12.2022
OMEGA AIR je podjetje, ki se prilagaja zahtevnemu trgu in konstantno raziskuje ter išče nove rešitve za potrebe sodobne industrije. V zadnjih letih smo pridobili mnogo izkušenj in znanja na področjih industrije plinov. Inženirji našega razvojnega oddelka OMEGA AIR so razvili tudi rešitve za vse bolj pereč ogljikov dioksid.
CO2 je že nekaj mesecev v središču pozornosti zaradi dveh razlogov, ki bosta za vedno spremenila svetovni trg tega plina.
- Zaradi očitnih okoljskih razlogov so se številne države OECD odločile dvigniti ceno CO2, da bi spodbudile trg. V povezavi s sistemi kuponov je postalo finančno zanimivo zajemati CO2 iz lastnega sistema, kadarkoli je to mogoče. Cene CO2 so se v zadnjih štirih letih zvišale za več kot 1300 % (7 EUR/tono leta 2018, približno 100 EUR/tono leta 2022).
- CO2 je stranski produkt industrijske proizvodnje amonijaka, ki je postal eden glavnih virov CO2 v Evropi, vendar sam amonijak potrebuje zemeljski plin in glede na razmere v Evropi so se nekatere tovarne preprosto vsaj začasno, če ne za vedno, zaprle, kar je povzročilo zelo napete razmere z možnim pomanjkanjem za nekatere industrije in manjše uporabnike.
Problem s katerim se soočajo države, regije, javni in zasebni gospodarski akterji je: kako diverzificirati proizvodnjo CO2, ne da bi bili odvisni od premajhnih, preveč "politiziranih" virov in hkrati bili sposobni dati prednost lokalnim in zelenim virom?
Tehnika imenovana zajemanje, izkoriščanje in shranjevanje ogljika (CCUS ali CCU), ponuja zanimivo alternativo in rešitev za zgoraj omenjene težave.
Omogoča, da se z lokalno proizvodnjo in uporabo osvobodimo vseh ekonomskih in političnih nevarnosti, ne glede na obseg.
Omenjena rešitev omogoča tudi aktiven boj proti globalnemu segrevanju, saj med proizvodnjo in ponovno uporabo CO2 ne izpuščajo v ozračje.
Omega Air s ponosom predstavlja svoje rešitve, integrirane v sisteme CCUS, in možnost razvoja lastnih celovitih sistemov CCUS, prilagojenih različnim aplikacijam.
Kako delujejo zajemanje, uporaba in shranjevanje ogljika?
Primer uporabe v vinogradništvu: zajemanje ogljika med fermentacijo vina
• Ogljikov dioksid nastaja kot stranski produkt alkoholnega vrenja mošta (grozdni sok za predelavo vina).
• Alkoholna fermentacija je biološki proces, pri katerem se sladkorji pretvorijo v energijo v obliki adenozin trifosfata (ATP), pri čemer nastaneta etanol in ogljikov dioksid (CO2) kot odpadna produkta presnove.
• Ta proces poteka v anaerobnih pogojih (odsotnost kisika), encimi, ki katalizirajo proces, pa proizvajajo kvas.
Po končani fermentaciji se proizveden CO2 običajno sprosti v ozračje, kar predstavlja tveganje za zdravje ljudi in za okolje (CO2 je toplogredni plin). Namesto tega družba OMEGA AIR predlaga zajemanje, obdelavo in utekočinjenje tega CO2.
Zgornja simulacija prikazuje, kako bi lastnik naprave pridobil in dodal vrednost temu plinu s ponovno uporabo ali lokalno prodajo. Nenazadnje je mogoče sisteme za zajemanje ogljika prenesti tudi v druge aplikacije, ne glede na to ali bi še vedno lahko uporabili neposredno zajemanje (npr. pri proizvodnji piva) ali pa bi morali namestiti enoto za ločevanje (npr. bioplinarne).
Več informacij: www.omega-air.si/si