IRT 3000

vsebina

Podpiramo podjetniški duh med mladimi

17.05.2023

V Kolektorju se zavedamo, da je izjemno pomembno, da prispevamo k razvoju in rasti podjetniškega duha med mladimi ter jih spodbudimo k uresničevanju njihovih inovativnih idej. Zato z veseljem podpiramo zavod Junior Achivemnt Slovenija, ki se ukvarja z usposabljanjem mladih podjetnikov. Ponosni smo na idrijske dijake, med katerimi so tudi naši štipendisti, ki so na nacionalnem tekmovanju Moje podjetje zasedli prvo mesto.

ja_slovenija_2023_spletZmagovalci letošnjega tekmovanja

Neprofitni zavod Junior Achievement Slovenija je del mednarodne organizacije Junior Achievement Worldwide, po kateri se izvaja program Moje podjetje, v katerem srednješolci pod vodstvom učiteljev in zunanjih mentorjev spoznajo delovanje podjetja. Srečujejo se z vsemi resničnimi problemi proizvodnje, trženja in prodaje. Vse to gradijo na vrednotah odgovornosti in učenja skozi lastno izkušnjo.

Na Gospodarski zbornici Slovenije se je letos odvijalo že 10. Junior Achivemnt nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, na katerem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3 minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnice.

Prvo mesto za Podjetje leta in hkrati vozovnico za evropsko tekmovanje GEN-E 2023 je osvojilo podjetje SHREDDER TEAM d.d., ki ga vodijo dijaki 4. letnika idrijske Gimnazije Jurija Vege, programa strojni tehnik: Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

Podjetje Shredder Team d.d. izdeluje mline za mletje odpadne plastične embalaže. Izdelek, ki so ga poimenovali PLASTOŽER, rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen. Zmanjšata se tudi poraba energije in izpust CO2, saj se pri recikliranju plastenk s tem postopkom prihrani ena faza predelave in tako se pridobi že surovina, in ne odpadek.

»Plastožer« je od vseh sodelujočih 35-člansko žirijo najbolj prepričal. Letos je namreč na tekmovanju sodelovalo 30 šol, 56 učiteljev in 650 dijakov, ki so ustanovili 135 dijaških podjetij, od katerih se jih je 75 prijavilo na JA nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje. Izbori so bili regionalni, in sicer v Ljubljani, Kopru, Celju in Škofji Loki. Na vsakem regionalnem izboru so bili finalisti tekmovanja izbrani sorazmerno z udeležbo na posameznem izboru.

Zmagovalcem čestitamo in verjamemo, da so mladi podjetniki gonilo gospodarskega napredka in spreminjanja sveta na bolje. Njihova strast, vizija in pogum nas navdihujejo ter nas spodbujajo k neprestanemu iskanju novih načinov za podporo njihovemu uspehu.

www.kolektor.com

ar©tur 2021