IRT 3000

vsebina

Študija elektrotehnike in multimedije odpirata vrata kariernim priložnostim

23.05.2023

Od 22. do 26. maja, na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) poteka Karierni teden, ki študentom in diplomantom nudi vpogled v poklice prihodnosti, priložnosti za karierne preboje in spoznavanje vodilnih podjetij na področju elektrotehnike in multimedije. V Sloveniji se že vrsto let spopadamo s pomanjkanjem tehničnega kadra, med drugim tudi inženirjev elektrotehnike in strokovnjakov za informacijsko komunikacijske tehnologije. Prav zato je ključno, da mladi pravočasno pridobijo informacije o kariernih priložnostih na teh področjih.

Karierni teden na Fakulteti za elektrotehniko UL (foto arhiv UL FE)Foto: arhiv UL FE

Povezovanje usposobljenih kadrov s podjetji v digitalni dobi

Po analizi Statističnega urada RS (SURS) kar 41 % slovenskih podjetij poroča o težavah pri digitalni preobrazbi zaradi pomanjkanja kadrov z ustreznim znanjem, v Združenju za informatiko in telekomunikacije pa ocenjujejo, da v Sloveniji že danes primanjkuje nekaj tisoč IKT-strokovnjakov. Poročilo o razvoju 2023 navaja, da razvoj IKT strokovnjakov in drugih digitalnih profilov, ki so nujno potrebni za zeleni prehod, zaostaja za velikimi potrebami digitalne preobrazbe. Gre torej za kader, ki prinaša visoko dodano vrednost. Prav zato na Fakulteti z elektrotehniko UL tesno sodelujejo z različnimi uspešnimi podjetji, ki omogočajo, da študenti in študentke že v času študija pridejo v stik z najsodobnejšo tehnološko opremo in trendi v industriji ter pridobljeno znanje izpopolnjujejo na realnih projektih. Na ta način jim omogočijo, da se seznanijo s potencialnimi delodajalci in kariernimi priložnostmi ter posledično sprejmejo bolj informirano odločitev o nadaljevanju svoje poklicne poti. »Naši diplomanti so izjemno iskan kader, ki še pred zaključkom študija dobi prvo zaposlitev. Karierni teden je edinstvena priložnost, da se mladi povežejo s podjetji in ustanovami ter razširijo svoje možnosti za uspešno kariero,« dodaja dekan UL FE Gregor Dolinar.

Diplomanti UL FE po zaključku študija hitro najdejo zaposlitev (foto arhiv UL FE)

Karierni teden – Most med študenti in delodajalci

Naslednji teden se na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko obeta vrsta dogodkov, namenjenih študentom in diplomantom UL FE, dobrodošli pa so tudi študenti drugih fakultet. Osrednji dogodek bo Karierni sejem, na katerem se bo predstavilo 33 vodilnih slovenskih podjetij v panogi in nekatera tuja. Njihovi predstavniki bodo predstavili možnosti praktičnega usposabljanja, sodelovanja pri pripravi zaključnih del, študentskega dela, kadrovskih štipendij in možnosti zaposlitve. Poleg tega bosta v sredo in četrtek, 24. in 25. maja, Informativna dneva za izbiro smeri študija na 1. stopnji študijskih programov elektrotehnike na UL FE ter za podiplomske študijske programe 2. in 3. stopnje stopnje na UL FE.

Na kariernem sejmu bodo predstavniki podjetij predstavili možnosti za zaposlitev (foto arhiv UL FE)Na kariernem sejmu bodo predstavniki podjetij predstavili možnosti za zaposlitev. Foto: arhiv UL FE

»Spimpaj svoj CV« in hitri zmenki

Vabljeni na Hitre zmenke s predstavniki podjetij (foto arhiv UL FE)Foto: arhiv UL FE

V ponedeljek, 22. maja, ob 14.15 bo na UL FE delavnica oblikovanja življenjepisa »Spimpaj svoj CV«, v organizaciji Kariernih centrov UL, na kateri se bodo udeleženci pripravili tudi na hitre zmenke z delodajalci. Vsi, ki bodo zamudili ponedeljkovo delavnico, bodo med Kariernim sejmom lahko obiskali CV kliniko in se posvetovali s karierno svetovalko. V sodelovanju z ljubljansko podružnico evropskega društva študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC bodo na Kariernem tednu v četrtek, 25. maja, izvedli tudi Hitre zmenke. Med petminutnimi predstavitvami bodo študenti in študentke lahko izkoristili možnost za vzpostavitev stika s potencialnimi delodajalci.

Študenti in diplomanti bodo imeli na Kariernem tednu veliko priložnosti za premislek o svoji nadaljnji karieri in povezovanje z vodilnimi podjetji, ki v svoje vrste vabijo inženirje elektrotehnike in multimedije.

Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani https://fe.uni-lj.si/karierni-teden.

 

ar©tur 2021