IRT 3000

vsebina

Ajdovski brezpilotni letalnik nagrajen s prestižno oblikovalsko nagrado Red Dot

26.06.2024

Ajdovsko podjetje C-Astral je za svoj brezpilotni letalnik SQA eVTOL prejelo eno od najprestižnejših oblikovalskih nagrad na svetu Red Dot: Best of the Best. Nagrado, ki velja za »oskarje v oblikovanju«, je med drugimi v svoji kategoriji letos osvojil tudi Apple za virtualna očala. S tem letalnikom postaja C-Astralova visokotehnološka proizvodnja najnaprednejših brezpilotnih letalskih sistemov stoodstotno slovenska.

Red Dot Best of the Best nagrada za brezpilotni letalnik SQA eVTOLRed Dot Best of the Best nagrada za brezpilotni letalnik SQA eVTOL

»V zadnjih desetih letih so brezpilotni letalniki doživeli izjemen razvoj. Kljub temu jih največkrat povezujemo z uporabo v oboroženih konfliktih, s tem pa se spregleda njihova praktična uporabnost za civilne namene. To je tudi naše izhodišče pri razvoju novih, inovativnih letalnikov, ki so s svojo modularno zasnovo lahko uporabljeni v različne namene,« pravi Nejc Trošt, soustanovitelj podjetja C-Astral in vodilni oblikovalec nagrajenega brezpilotnega letalnika SQA eVTOL. Za razvoj je zaslužna celotna ekipa podjetja, v kateri sta ključni del prispevala še letalska konstruktorja Samo Stopar, soustanovitelj podjetja in vodja aplikativnega razvoja, ter dr. Boštjan Bremec, tehnični direktor v podjetju C-Astral.

Svetovni unikum: visokotehnološki izdelek letalstva, ki ga obvladuješ v enem popoldnevu
Nagrajeni brezpilotni letalnik SQA eVTOL ajdovskega podjetja C-Astral se lahko uporablja za monitoring ob naravnih nesrečah, za iskanje pogrešanih oseb, za spremljanje in optimizacijo kmetijskih procesov, geodezijo, monitoring plinovodov in elektrodistribucijskega omrežja, spremljanje migracij živalskih vrst, varovanje meje, izvidništvo in številne druge aplikacije.

»Gre za zelo kompleksen visokotehnološki izdelek, ki je sestavljen iz več kot 400 sestavnih delov. Konstrukcija letalnika je iz najnaprednejših ultralahkih materialov in elektronskih komponent, ki se uporabljajo tudi v vesoljski industriji. Ko uspemo tehnološko tako kompleksen sistem narediti enostaven za uporabnika, z obliko, ki ima dober aerodinamični izkoristek, je uspeh zagotovoljen. Osnovna šolanja za upravljanje z našim sistemom lahko trajajo le nekaj ur, kar je svetovni unikum,« pojasnuje Trošt.

C-Astral razvojna ekipa (od leve proti desni) dr. Bremec, Trošt, StoparC-Astral razvojna ekipa (od leve proti desni) dr. Bremec, Trošt, Stopar

Kmalu 100-odstotna slovenska proizvodnja najnaprednejših brezpilotnih letalskih sistemov

Podjetje C-Astral posluje že od leta 2007. Z mlado ekipo 30 inženirjev in strokovnjakov z različnih področij razvija in proizvaja manjše brezpilotne letalske sisteme, ki dosegajo najdaljše čase letenja na trgu in najvišjo natančnost zajetja podatkov. Uporabljajo jih že v več kot 60 državah na vseh celinah v zahtevnih letalnih pogojih. Gre za izdelek z veliko dodano vrednostjo, katerega cena lahko z vgrajenimi senzorji doseže tudi do dvesto tisoč evrov. Letos je v podjetje lastniško vstopil tudi eden od pionirjev iz sveta letalstva Ivo Boscarol, s čimer ajdovsko podjetje signalizira resen strateški prehod v industrijo visokotehnološke proizvodnje.

Izdelek je v celoti plod slovenskega znanja. Kompozitne materiale, elektronska vezja in programsko opremo za upravljanje letalnika razvijajo v podjetju in sodelujejo tudi s slovenskimi partnerji.

V roku enega leta bosta še preostali dve komponenti od skupno 400 proizvedeni v Sloveniji.

»Naša proizvodnja bolj kot na tehnično delavnico spominja na laboratorij. V roku enega leta bomo v njem sestavljali različne drone, ki bodo narejeni iz lastnih komponent ali komponent slovenskih proizvajalcev. Govorimo o 100-odstotni slovenski proizvodnji najnaprednejših brezpilotnih letalskih sistemovizpostavlja Samo Stopar, soustanovitelj podjetja in vodja aplikativnega razvoja v C-Astral.

O nagradi Red Dot

Red Dot je ena od najprestižnejših in prepoznavnih oblikovalskih nagrad na svetu, ki jo podeljujejo že od leta 1955. Z njo nagrajujejo oblikovalske dosežke na področjih oblikovanja izdelkov, oblikovanja komunikacij in zasnov oblikovanja.

Na področju oblikovanja izdelkov podeljujejo dve nagradi. Z Red Dot priznanjem nagrajujejo odlične oblikovalske izdelke. Red Dot: Best of the Best pa je najvišje priznanje, ki ga podeljujejo in ga prejmejo pionirski oblikovalski izdelki. Samo pet slovenskih podjetij je doslej osvojilo to nagrado, med njimi letos tudi Akrapovič.

O nagrajenem brezpilotnem letalniku

Brezpilotni letalski sistem SQA eVTOL, ki čez krila meri nekaj manj kot tri metre in tehta dvanajst kilogramov, združuje napredno aerodinamiko (t.i. Blended Wing Body - BWB), kar omogoča visoko stopnjo avtonomije. V nasprotju s konvencionalnimi letali so krila in trup BWB integrirani v eno zlito spojeno kompozitno strukturo. Posebna oblikovalska podrobnost je t.i. winglet oz zaključek krila, ki igra ključno vlogo pri stabilizaciji drona med letom, izboljšanju smerne stabilnosti in splošnih letalnih lastnosti. SQA lahko deluje z minimalnim človeškim posegom prek intuitivnega grafičnega uporabniškega vmesnika, ki ga je razvilo podjetje v zadnjih 10 letih. Sistem je lahko opremljen z različnimi senzorji, s čimer je primeren za različne uporabnosti.

Foto: Miha Bratina za C-Astral

www.c-astral.com

ar©tur 2021