IRT 3000

vsebina

Raziskovanje za gradnjo mostov za stranke družbe Seco

21.07.2022

Vloga Rachida M'Saoubija v družbi Seco Tools – višji strokovnjak za raziskave in razvoj (R&D) – se sliši zapletena, vendar njemu predstavlja grajenje mostov med akademskim svetom in potrebami družbe Seco Tools ter njenih strank, da ostanejo konkurenčne in uspešne.

53690_Lund University Engineering Facility

Francoski znanstvenik, ki dela na univerzi Lund na jugu Švedske, sodeluje v številnih mednarodnih skupnih raziskovalnih projektih z univerzami in raziskovalnimi inštituti za proizvodnjo po Evropi in Severni Ameriki.

53690_Rachid_MsaoubiTakšni projekti so pogosto neposredno povezani s potrebami strank in načini uporabe v panogah in raziskovati je mogoče nove materiale za orodja ter rešitve za strojno obdelavo, kar omogoča večjo produktivnost in stroškovno učinkovitost. "Prizadevamo si podpirati razvoj tehničnih platform, ki bi se nadalje uporabljale za razvoj novih izdelkov in možnosti strojne obdelave. Če že v zgodnji fazi postopka upoštevamo potrebe strank, to ni več samo razvoj orodij, ampak tudi zagotavljanje celovitih rešitev, ki izpolnjujejo zahteve proizvajalcev komponent," pove M'Saoubi. "Ne gre le za priskrbljen material, ampak tudi za strategijo strojne obdelave in podporo, ki sta vključeni, kar je ključni del prizadevanj družbe Seco, da bi se še bolj potrudili za svoje stranke."

Razumevanje mehanizmov
M'Saoubi je docent katedre za proizvodnjo in materiale na oddelku za strojništvo na univerzi v Lundu, zaradi česar je v popolnem položaju za premostitev vrzeli med znanstvenimi odkritji in uporabo v resničnem svetu.

S svojim sodelovanjem združuje stranke, strokovnjake za raziskave in razvoj družbe Seco ter doktorske in magistrske študente, ki se ukvarjajo z vprašanji, s katerimi se soočajo v proizvodnji. Nekatera od teh so zelo specifična, druga pa že zelo stara vprašanja o vzdržljivosti, kakovosti in produktivnosti v proizvodnji. "Glavno je, da naše delo izpolnjuje dva pomembna cilja – prvi je znanstveni cilj, tj. zagotoviti nova znanstvena spoznanja na področju raziskovanja strojne obdelave, drugi cilj, ki je za nas prav tako pomemben, pa je, da pomagamo stranki," pravi M'Saoubi. "Veliko raziskav, ki sem jih izvedel, je preučevanje temeljev, saj predvsem poskušam razumeti, kaj se dogaja z rezalnim orodjem med strojno obdelavo. Poskušamo razumeti mehanizme, ki vplivajo na to, da se orodje med postopkom strojne obdelave poškoduje, in kakšen učinek bo to imelo na kakovost površine strojno obdelane komponente."

Sodelovanje s strankami zgodaj v postopku in široka akademska mreža M'Saoubiju omogočata številne ter raznolike vire za iskanje rešitev. "Sodelujemo s strankami z vsega sveta in z univerzami iz Združenega kraljestva, Francije, Švedske, Nemčije, ZDA, Kanade in od drugod," pove M'Saoubi.

Osredotočanje na osnovno dejavnost
Čeprav se nekatere panoge soočajo s posebnimi izzivi, se M'Saoubi osredotoča predvsem na osnovno dejavnost družbe Seco Tools. "Stranke želijo rezalna orodja in rešitve, ki omogočajo velik volumski odjem, hkrati pa so trpežna in enostavna za upravljanje. Želijo tudi doslednost na vseh korakih strojne obdelave. Vedno pomembnejši postaja tudi razvoj materialov in orodij z mislijo na trajnost – na primer v prometnem sektorju, kjer se v zadnjih letih začenja razvoj rešitev za skoraj suho ali popolnoma suho strojno obdelavo kovin in zlitin, katerih rezanje je zahtevnejše," pravi M'Saoubi.

S skoraj 25-letnimi izkušnjami v panogi in kariero, ki ga je popeljala po vsem svetu, namerava M'Saoubi nadaljevati z uporabo svojih znanj in mrež, da bi svoje zamisli še naprej razvijal v konkretne rešitve. "Naš izziv je povezati temeljno znanje, ki izhaja iz akademskih raziskav na univerzah, ter ga pretvoriti v pomembno prednost za nas in naše stranke," še pove. "Biti znanstvenik, ki deluje v obeh svetovih, je zelo zanimiv položaj."

www.secotools.com

ar©tur 2021